Zoals gezegd geeft citroenzuur een zure smaak aan eten en drinken. Daarom komt het goed van pas bij het zelf maken van jam, marmelade, vruchtensap en limonadesiroop. Citroenzuur is hierbij een welkome verfrissende toevoeging. Ook zorgt het ervoor dat suiker in je gerecht niet kan kristalliseren.
Citroenzuur doodt namelijk bacteriën en schimmels waardoor het uitstekend werkt om van alles te reinigen en te desinfecteren. Het werkt ook effectief bij het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalkaanslag, kalk en roest.
Het citroenzuur in citroensap helpt de werking van ons maagzuur, waardoor we voedsel sneller afbreken en verteren. Ook helpt het bij een opgeblazen buik en voorkomt het verstopping. Fijn, want een gezonde spijsvertering en darmflora is essentieel voor je gezondheid.
Effecten warm water met citroen drinken
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt.
Citroenzuur (geen citroensap, het lijkt een beetje op suiker) is een fijn natuurproduct om in huis te hebben en is te vergelijken met azijn. Citroenzuur is een natuurlijk en zeer krachtig reinigingsmiddel. Het ontkalkt en heeft een antibacteriële en antiseptische werking.
Hoewel citroenen dus heel goed voor de gezondheid van je mond zijn, moet je het sap niet onverdund drinken. Het citroenzuur kan je tandglazuur aantasten, dus poets je tanden er niet mee, maar neem een glas citroenwater. Of drink het puur, maar dan met een rietje om je tanden te beschermen.
- wasmachine: 6 tot 8 eetlepels in de trommel doen en een wasbeurt op 90 graden draaien. Zonder wasgoed uiteraard. - kranen en douchekoppen: los 2 tot 5 eetlepels op in 1 liter warm water.
Water met een uitgeknepen citroentje brengt het spijsverteringsstelsel op gang. Omdat water, vooral in de winter, nogal koud op de maag kan vallen, kiezen veel mensen voor lauw of gekookt water. Het citroensap versterkt de werking van ons maagzuur en helpt je ook van een opgeblazen gevoel of verstopping af.
Citroensap neutraliseert urinezuur en helpt onze nieren en darmen om het af te voeren. Te veel urinezuur kan namelijk ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Vanwege de grote hoeveelheid kalium voorkomt citroen dat de natrium-kalium balans in ons lichaam verstoord raakt.
Los 2-5 eetlepels citroenzuur in 1 liter warm water. Laat dit gedurende een halve dag staan.
Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel. Ook activeert en verfrist het de smaakpapillen. Het sap geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak.
Citroenschillen worden vaak gezien als restproduct of afval, maar het is juist de citroenschil die boordevol vitamine C en citroenzuur zit. Dit zijn sterke antioxidanten. Met citroenschilpoeder kunt u uw huid bevrijden van kleine vlekjes, dode huidcellen en het kan puistjes en mee-eters helpen te voorkomen.
Citroensap ondersteunt je spijsvertering en zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker en beter worden afgevoerd. Vooral door dit op een nuchtere maag te drinken, zul je het optimale resultaat behalen. Het kan ook symptomen als zure oprispingen en een opgeblazen gevoel laten verdwijnen. Citroensap stimuleert de lever.
Wat je beter niet kunt gebruiken voor het ontkalken van je apparaat zijn producten met agressieve zuren. Deze kunnen je apparaat aantasten of kapot maken. Vermijd dus azijnzuur en zoutzuur, maar gebruik een ontkalker op basis van citroenzuur of melkzuur.
Het verschil tussen vitamine C en citroenzuur
Wat samenstelling betreft lijken de twee ook op elkaar. Het verschil is echter dat citroenzuur synthetisch wordt geproduceerd en vitamine C niet. Citroenzuur wordt toegepast om de smaak van bepaalde producten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snoepjes met een fruitsmaak.
Oplosbaarheid: Zeer goed oplosbaar in water en alcohol. Onoplosbaar in olie. In cosmetica wordt citroenzuur vooral gebruikt om de pH-waarde bij te stellen. Hiervoor heb je vloeibaar citroenzuur nodig.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
We denken niet vaak aan de gezondheid van onze lever, maar het is een belangrijk orgaan. Citroenwater is goed om de leverfunctie te verhogen en het helpt ook afvalstoffen uit de lever af te voeren.
De gezondheidsvoordelen van citroenwater!
De gele vrucht is een bron van vitamine C, vezels en een rijk aantal veel voedingsstoffen. De plantenstoffen in citroenen kunnen het cholesterol verlagen, waardoor citroenen bijdragen aan een gezond hart.
Komkommers bevatten vitamine A, C en K, en ze bevatten mangaan. Je kunt je porties uiteraard niet vervangen door komkommerwater, maar je krijgt wel wat extra vitamines binnen. Onze tip: voeg ook wat druppeltjes citroensap toe aan je komkommerwater, het smaakt heerlijk, en het is écht gezond.
Grapefruitsap of citroensap helpt niet om vet af te breken. Dat is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van deze sappen invloed heeft op de vetverbranding. Daarnaast krijg je bij het drinken van grapefruitsap ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen.
Helpt citroenwater met afvallen? Nee, daar is geen bewijs voor. Er is wel een studie waarin gekeken is naar het effect van bepaalde polyfenolen (antioxidanten) uit de schil van citroen [4].
Citroenzuur poeder bestellen doe je eenvoudig online bij Holland & Barrett. Bij ons vind je regelmatig citroenzuur poeder in de aanbieding. Bovendien ontvang je direct 10% extra korting als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Zo haal je jouw favoriete product extra voordelig in huis.
Gebruik als pH regeling
Indien de pH bij de bereiding van een cosmetisch product te hoog is ( pH van de huid is rond de 5.5) kan citroenzuur gebruikt worden als pH regelaar. Met een oplossing van 50 % citroenzuur en 50 % gedemineraliseerd water wordt de pH druppelsgewijs verlaagd.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda.