Dit doe je om zwellingen te voorkomen. Let er bij het aanleggen van drukverband goed op dat het verband niet te strak wordt aangelegd. Door een te strak aangelegd verband kan stuwing optreden waardoor het bloed niet goed meer kan stromen.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen: dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en hoogleggen, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak, verbinden.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
Een drukverband moet direct op de wond aangebracht worden. Dit voorkomt dat er verdere zwellingen zullen optreden. Verder is het belangrijk kalm te blijven. Houdt het geblesseerde lichaamsdeel in een comfortabele stand voor het slachtoffer.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt.
Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts. Als het verband te los zit kunt u dit zelf wellicht strakker trekken. Het verband mag niet nat worden. Probeer zo weinig mogelijk te lopen, ook wanneer u gebruik maakt van krukken.
Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Het verband mag niet nat worden. Tijdens het douchen kunt u een plastic zak om uw enkel te doen die is afgetaped. Het is beter een douchehoes aan te schaffen die te verkrijgen is bij de apotheek.
Om een verstuiking wordt meestal een drukverband aangelegd, waarbij synthetische watten worden gebruikt. Deze watten worden ruim om het aangedane gebied gelegd, waarna er windsel omheen wordt gerold. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verdeling van de druk op en rond de verstuiking, die het windsel uitoefent.
Verschil drukverband en steunverband/rekverband
De termen drukverband, steunverband en rekverband betekenen alle drie hetzelfde. Rekverband is de oudste benaming. Officieel wordt sinds de nieuwe richtlijnen van 2016 “steunverband” door het Oranje Kruis aangehouden als officiële term.
Een snelverband aanleggen
1) Probeer de wond omhoog te houden, zodat het bloeden vermindert. Oefen bovendien een sterke druk uit op de wond, bijvoorbeeld met een doek of een kledingstuk. 2) Bloedt de wond erg hevig, plak ze dan eerst toe met enkele hechtstrips. 3) Neem nu het verband en leg het wondkussen op de wonde.
Aandachtspunten. Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet niet te veel rek op de hydrofiele zwachtel tijdens het afrollen, dit zorgt voor afknellen van de hand. Controleer of er geen tintellingen zijn in de vingers en de vingers niet gestuwd raken.
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond.Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Een drukverband geeft ondersteuning, maar versnelt de genezing niet. Het drukverband kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten. De elastische kous of brace mag u uitlaten tijdens het douchen en gedurende de nacht. Lopen bevordert het herstel, probeer daarom zo snel mogelijk of u weer kunt lopen.
Wanneer je te heet en lang doucht, kun je je huid en haar beschadigen.Je huid wordt droog, kan worden en wordt kwetsbaar voor eczeem. Het beste is om de warme douche af te wisselen met een koude douche. Douche bijvoorbeeld 3 minuten met warm water en 1 minuut met wat kouder water.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Als u een drukverband heeft, mag u dat de dag na de operatie eraf halen. Als de pleister doorgelekt is mag u een nieuwe opplakken. Heeft u steristrips dan moet u die laten zitten! Bij een gesloten wond mag u de 1e week niet zwaar tillen of lichamelijk inspannen.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
De arts van de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft bij u een verstuiking, verscheuring, verzwikking of kneuzing van een gewricht geconstateerd. Hiervoor hebt u een drukverband gekregen, waardoor het geblesseerde gewricht steun krijgt en de zwelling en/of pijn afneemt.
Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
De meeste verbandproducenten raden aan om het verband over het midden van de wond aan te leggen. Houd rekening met zwaartekracht en de richting waarin het wondvocht wegloopt. Leg het verband of het tape niet te strak aan.
Een wonddrukverband bestaat uit een steriel kompres dat op de wond komt en een stevige zwachtel. De breedte van de zwachtel hangt af van het lichaamsdeel. Met twee stukjes kleefpleister zet je de zwachtel aan het eind vast.
Oefen druk op de wond uit, bij voorkeur met twee handen. Dit kun je doen met de hand, een (wond)drukverband of een schone doek. Maak gebruik van je lichaamsgewicht om extra druk uit te oefenen. Leg -zodra dat kan- een wonddrukverband of traumazwachtel aan.