Gebruik voor het persen van de koppeling op de leiding een handperstang of elektrische perstang. Zoals elke koppeling van 14 t/m 32 mm diameter een aparte kleur heeft, hebben de benodigde persbekken ook hun eigen kleur.
Deze zijn dus niet universeel en je moet daarom goed opletten dat je de juiste persbek gebruikt voor het door jou gebruikte merk/type koppelingen. De leverancier van de koppelingen of de fabrikant kan je hierover het beste adviseren. In Nederland zijn enkele bekende merken Henco, Uponor, Comap en Viega.
Henco AluPex buis kan gekoppeld worden met Henco, Uponor en elke andere persfitting met dezelfde diameter en wanddikte. Voor de aanleg van de verwarmingsinstallaties zijn er allerlei materialen nodig. Een van de belangrijkste materialen is de verbinding tussen de buizen, de zogenaamde knel- of klemitting.
Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding. En dan uiteraard wel vakkundig uitgevoerd.
Ik heb een perstang van een ander merk, kan ik de BONFIX pressfittingen gebruiken? Wanneer u in het bezit bent van een perstang met een accu van minimaal 1,3 ampère kunt u de BONFIX pressfittingen gebruiken.
Uponor RTM is een beproefd systeem en mag in beton gestort worden.
Ik gebruik uponor en henco zelf. Heb zelf ook 2 perstangen. 16 mm buis van uponor en henco enz passen alle koppelingen op. De wanddikte is zelfde.
Algemeen. De meerlagenbuizen van Henco, Multitubo en Pipelife Radopress zijn allemaal van hoogwaardige kwaliteit en geschikt voor zowel drinkwater als CV-water. De buizen zijn dan ook allemaal voorzien van het Kiwa keurmerk.
Wij adviseren u niet de Uponor koppelingen te gebruiken op uw Wavin Tigris buis. De reden is dat u bij verkoop van uw woning het risico loopt dat de koper het niet zo zal waarderen dat er bezuinigd is op de huur van een persmachine of dat het door een niet deskundige is aangelegd.
Het meest universele perscontour (dus welk contour voor de meeste perskoppelingen gebruikt kan worden) is voor een meerlagensysteem het TH perscontour. Voor perskoppelingen welke op stalen of koperen buizen geperst moeten worden is de meest universele het M profiel.
De robuuste MANUELE perstang is bij uitstek geschikt om fittingen met TH-contour en Alpex buizen te persen. De ergonomische handgreep en het soepel lopende mechanisme zorgen...
Je kunt de verschillende vormen van persbekken herkennen aan een letter. Zo heb je M (BONFIX, VSH), TH (Henco), U (Wavin), UP (Uponor) en V (Viega). Deze letters worden gecombineerd met de diameter van de koppeling die je wilt gaan persen.
De Geberit persbekken van de nieuwe generatie:
Beschikbaar voor Geberit Mapress en Mepla compabiliteitsklassen [1] en [2].
De fittingen zijn verkrijgbaar in de diameters, 12 tot en met 54 mm. Alle Viega persmachines kunnen worden toegepast. Ook de speciale oplossing voor "persen om het hoekje", de persringen zijn geschikt voor Profipress G fittingen. Daarbij is een extra controle van de persbekken niet nodig.
Dan biedt Wavin de perfecte oplossing. In 2020 heeft Wavin de nieuwe generatie Tigris K5/M5 persfittingen geïntroduceerd. Deze vervangen de Tigris K1/M1 persfittingen (diameters 16 tot en met 40 mm). Bijkomend voordeel is dat de nieuwe generatie compatibel is met de perstang van de vorige generatie.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Knelkoppelingen hergebruiken
Een eerdere gemaakte verbinding kan zonder bezwaar losgenomen en weer gemonteerd worden, omdat de knelring om de pijp vervormd is, en dus op zijn plaats blijft. Dit is niet toegestaan voor knelfittingen in gasinstallaties, zie Bouwbesluit (NPR) 3378-11.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.