Met scheren en epileren kunt u uw oksels ontharen. Een nadeel hiervan is het feit dat de haren terugkomen, maar het vergroot ook de kans op rode bultjes door huidirritatie, ingegroeide haartjes met mogelijke ontstekingen en een jeukende huid.
Maak je geen zorgen over hoe je de epilator moet vasthouden, want het gaat vanzelf. Houd het apparaat onder een hoek van 90 graden op je benen. Je kunt ook met je andere hand de huid glad trekken, zodat het apparaat er moeiteloos overheen glijdt. Druk er niet te hard op, maar zet de epilator gewoon lichtjes op je huid.
De beste manier om je oksels tijdelijk te ontharen is waxen. Betaalbaar en met het beste resultaat. De oksels worden met wax ingesmeerd, de huid wordt strak gehouden en de wax wordt met een snelle beweging weggetrokken. Resultaat: de haartjes zijn met wortel en al verdwenen en jij hebt supergladde oksels.
De benen en de oksels zijn de lichaamsdelen die het vaakst worden onthaard. Beslis je om je oksels te ontharen, dan wil je dat wellicht regelmatig doen. Misschien zelfs elke dag. Dit is helaas niet aangeraden omdat de huid hierdoor geïrriteerd kan geraden, omdat de oksels erg gevoelig zijn.
Het okselhaar kan wel permanent verminderd worden als de haarzakjes (waar de haarwortels in zitten) worden aangepakt. Dit kan met bijvoorbeeld elektrolyse, laserontharing, Intense Pulsed Light (IPL) en Home Pulsed Light (HPL).
Was de oksels regelmatig met bijvoorbeeld PH-neutrale zeep, eventueel meerdere keren per dag. De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden. Zweet gaat in uw kleding zitten.
Je kunt je schaamhaar ook epileren met een pincet. Dat is wel een pijnlijke en tijdrovende werkwijze, maar het duurt veel langer voor de haartjes terug komen dan bij scheren. Iets minder tijdrovend en iets minder pijnlijk is elektrisch epileren.
Epilatie is een haarverwijderingsmethode vanaf de wortel. Net als waxen levert het lang aanhoudende resultaten op. Beide methodes houden 4 weken aan, maar epilatie kan gemakkelijker zijn, omdat je niet hoeft te wachten voordat het haar weer is aangegroeid.
Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes. Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Iedere huid en haargroei is anders, maar in het algemeen kun je stellen dat haartjes na het epileren 3 weken wegblijven. Omdat de haren in zijn geheel zijn verwijderd krijg je geen stoppels, maar verschijnen er zachte haartjes die niet zo opvallen.
De vrouwen hebben het schoonheidsideaal de laatste jaren ook flink opgeschud. Je ziet namelijk steeds meer vrouwen met zo nu en dan een bosje okselhaar. En tja, geef ze eens ongelijk. We associëren okselhaar met mannen, maar beide geslachten hebben het.
Er zijn verschillend redenen. De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Hoe lang blijven haren weg na epileren? Iedere huid en haargroei is anders, maar in het algemeen kun je stellen dat haartjes na het epileren 3 weken wegblijven. Omdat de haren in zijn geheel zijn verwijderd krijg je geen stoppels, maar verschijnen er zachte haartjes die niet zo opvallen.
Epileren houdt in dat je de huid als het ware 'traumatiseert', enige irritatie, roodheid en zwelling zijn dus te verwachten. Af en toe kan dat echter ook leiden tot ingegroeide haren en infecties. Om dat te voorkomen steriliseer je best je pincet door ze met warm water en zeep te wassen.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Ze leven en groeien in een vochtige en voedselrijke omgeving: zoals onder onze oksels dus. Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui.
Vanaf een jaar of tien kan er al schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen. Okselhaar komt wat later, gevolgd door haar op armen en benen.
Scheren is minder onaangename geuren
Bij langere okselharen is de kans op transpireren groter. Het zweet blijft dan lekker in die lange okselharen van je hangen, waardoor onaangename aroma's op een gegeven onvermijdelijk zijn.
Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar. De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is.