Ons lichaam is altijd bezig om zichzelf in stand te houden. Denk maar aan de huid die ongeveer elke twee tot drie weken vernieuwd wordt of aan het vervangen van de rode bloedcellen en afweercellen van het immuunsysteem. Stamcellen spelen hierin een heel belangrijke rol.
De Israëlische studie berekende dat je lichaam ongeveer elke 80 dagen het totale aantal cellen produceert dat in je lijf aanwezig is. Ook je lever blijft zich je hele leven lang vernieuwen. Uit onderzoek van de Technische Universität Dresden in 2022 blijkt dat je lever gemiddeld drie jaar oud is.
Alle lichaamscellen vernieuwen zichzelf regelmatig in min of meer snelle opeenvolging. De witte bloedcellen worden bijvoorbeeld om de drie tot vier dagen geregenereerd en de rode bloedcellen om de vier maanden. De huidcellen vernieuwen zichzelf gemiddeld na twee tot vier weken.
Wist je dat het gemiddeld 28 à 30 dagen duurt voordat de huid van een volwassene zich vernieuwd heeft? Naarmate we ouder worden, vertraagt dit proces en duurt de celvernieuwing uiteindelijk zo'n 50 à 60 dagen! Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er lijntjes en rimpels.
Sommige cellen blijven enkele uren in leven, zoals sommige witte bloedcellen of maar 2 tot 3 dagen, zoals de epitheelcellen van onze maag. Andere cellen blijven ongeveer 4 maanden in leven (zoals rode bloedcellen) of zelfs 8 tot 10 jaar (zoals de cellen van ons skelet).
The English translation of this article can be found here. Elke seconde gaan er een miljoen cellen dood in ons lichaam. Dat komt neer op een kilogram aan dode cellen per dag. Ons lichaam ontdoet zich van deze cellen omdat ze oud, beschadigd of gemuteerd zijn, en vervangt ze door nieuwe cellen.
Eicellen zijn de grootste cellen in het menselijk lichaam. Ze zijn zo groot, dat ze zelfs met het blote oog te zien zijn. In contrast: een spermacel is de kleinste cel.
Als cellen versleten of beschadigd raken, worden ze vervangen door nieuwe cellen. Dat betekent dat een goede stamcel zich opsplitst, waardoor er twee nieuwe cellen ontstaan: een stamcel en een meer functionele cel. Tijdens die deling kijkt de cel eerst nog of het DNA in orde is en voert eventueel een reparatie uit.
Celvernieuwing en huidregeneratie
Dit natuurlijke fenomeen houdt verband met de regeneratie van de huid. Wanneer de cellen dood zijn, zal de huid schilferen en vervellen. De huid wordt hierdoor vernieuwd en ziet er stralender en frisser uit.
Dat betekent dat we elke dag zo'n 50 miljoen cellen kwijtraken. Dat zijn heel wat huidcellen die we moeten vervangen, dus daarom is celdeling van huidcellen zo belangrijk. Andere cellen, zoals zenuwcellen en hersencellen, delen veel minder vaak.
Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Maar aminozuren kunnen ook verder worden afgebroken om energie te leveren.
Ons lichaam kan zichzelf goed herstellen. Denk aan botbreuken en wondjes. Ons eigen lichaam doet dit door op de juiste plek en op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid zogenaamde signaalstoffen af te geven. Een signaalstof is een soort instructie aan de cellen.
Het lichaam herstelt de meeste schade, maar een klein deel ervan kan het niet repareren. Die 'roest' neemt elk jaar toe. “Onherstelbaar beschadigde cellen kunnen in senescence gaan: een soort winterslaap”, vertelt Peter.
Dankzij de voortdurende aanmaak van nieuwe kraakbeencellen en het omzetten van oude kraakbeencellen in bot, worden de pijpbeenderen steeds langer en het kind groter. Het bot groeit het snelst bij een ongeboren kind, in de babytijd en in de puberteit.
lichamelijke veranderingen
1pnt Gedurende de groei van het lichaam groeit de romp het snelst.
Het dijbeen of het femur, is het langste, grootste en sterkste bot van het menselijke lichaam. Het vormt het deel van het been dat van de heup tot de knie loopt. Het woord femur is Latijn voor dij.
Een nieuwe studie wijst namelijk uit dat de combinatie van seleen en Q10 de celveroudering fors kan vertragen.
Het ontwikkelen van een skincare routine helpt niet alleen om bestaande huidproblemen aan te pakken, maar kan ook helpen om toekomstige problemen te voorkomen. Een goed gereinigde en gehydrateerde huid is minder vatbaar voor irritaties en ontstekingen, waardoor je huid in optimale conditie blijft.
Doordat je huid de dode huidcellen langer vasthoudt ziet je huid er snel dof, droog en gedehydrateerd uit. De oplossing hiervoor is exfoliatie. Hiermee verwijder je de dode huidcellen aan de oppervlakte waardoor je huid in de diepere lagen wordt gestimuleerd om sneller nieuwe huidcellen aan te maken.
Kanker ontstaat als gevolg van een ongecontroleerde groei en deling van abnormale cellen in het lichaam. Normale cellen in ons lichaam groeien, delen zich en sterven af op een gereguleerde manier, wat belangrijk is voor weefselherstel en het in stand houden van een gezond lichaam.
Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan.
Zo is percentage lichaamsgewicht dat uit water bestaat bij een baby 74% en neemt, vanaf 50 jaar, af naar 50% bij een man en 47% bij een vrouw. Het gemiddelde percentage water in een volwassen lichaam is 65%, wat overeenkomt met ongeveer 45 liter water voor een sporter van 70 kg.
Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90% van de hersenen, 79% van hart en longen, 76% van de spieren, 70% van de lever, 22% van de beenderen en zelfs 10% van de tanden is water.