Regen. Een regenmeter, ook wel pluviometer, registreert hoeveel regen er valt per vierkante meter. Om zo nauwkeurig mogelijk de regenval in de gaten te houden, plaats je de regenmeter in een open omgeving. Plaats de regenmeter in je tuin of op je dak, zolang er maar geen muur of boom de regen tegenhoudt.
Een regenmeter, ook wel pluviometer genoemd, is een type instrument dat door meteorologen en hydrologen wordt gebruikt om de hoeveelheid gevallen neerslag gedurende een bepaalde tijdsperiode op te vangen en op te meten. De hoeveelheid neerslag wordt in millimeters aangegeven.
In een professionele opstelling behoort de regenmeter vrij opgesteld te worden, dat wil zeggen niet onder of nabij hogere obstakels zoals gebouwen en bomen en met de bovenrand van de trechter op ca. 40 cm boven een vlakke grond.
Het meest voorkomende probleem bij temperatuurmetingen is dat er te veel beschutting is tegen wind en te weinig tegen zon en regen. De thermometer kan het best worden geplaatst op een open plek op afstand van gebouwen en beschoeiing en worden voorzien van een speciaal scherm.
Gebruik hem dan op verschillende plaatsen in de ruimte om de luchtvochtigheid te bepalen. Test de luchtvochtigheid vlakbij de ramen, in het midden van de ruimte en bij de muren. Het gemiddelde hiervan geldt voor de hele ruimte. Hieronder zie je drie populaire hygrometers.
Alecto WS-4700 - Een weerstation met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Netatmo Slim Weerstation - Je bent helemaal klaar voor de toekomst met dit weerstation. TFA Spring - Eenvoud voor in de huiskamer. TFA Weather Boy - Het ideale weerstation voor een beperkt budget.
Een buitenthermometer kun je dus beste plaatsen in de schaduw op een plek waar de wind doorheen kan. Je kunt een temperatuurmeter buiten wel onder een overkapping plaatsen, maar ook dat kan een vertekend beeld geven. Onder een beschutte plek komt minder wind en lucht door, dan op een open plek.
De voorspellingen van alle locaties bij elkaar worden het meest juist gedaan door de KNMI app met 146 punten. Dit terwijl de Weerplaza app het slechtst scoort met 98 punten. Klara doet het met 140 punten ook niet slecht, gevolgd door Weer & Radar (WetterApp) met 146 punten.
Een liter water, uitgespreid over een opperv1ak van 1 vierkante meter geeft een laagje van 1 mm dikte. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm.
Motregen bestaat uit zeer fijne regendruppels, die kleiner zijn dan 0.5 mm. Ze vallen uit gelaagde bewolking. Dat is bewolking die zich over een groot gebied heeft uitgestrekt. Er valt per uur niet meer dan 1 liter per vierkante meter.
Hoeveelheid regen in mm
Door het aantal liters dat valt te delen door het aantal vierkante meter waarop het valt, krijg je de eenheid millimeter (mm). Deze eenheid gebruiken ze ook in weerberichten. In Nederland valt in totaal elk jaar ongeveer 800 millimeter regen. Dat is dus 800 liter per vierkante meter per jaar.
De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
De millimeters geven aan hoeveel water er per vierkante meter valt. En als het dan regent, hoe nat wordt het dan? Het enige wat je daaruit kunt afleiden is dat er minstens 0,3 millimeter water zal vallen. Pas dan klettert het zo hard dat de straten nat zijn.
Met een weerstation in huis weet je exact wat de weersomstandigheden zijn bij jou in de buurt. Ieder weerstation heeft zijn eigen sensoren, die verschillende dingen meten. Zo meet je onder andere de temperatuur, vochtigheidsgraad, windsnelheid en neerslag.
Vaak wordt gedacht dat de temperatuur wordt gemeten in de zon, maar dit is niet waar. De temperatuur wordt namelijk gemeten in de schaduw. Zowel nabij de grond (op 10 centimeter hoogte) als op waarnemingshoogte (anderhalve meter) wordt de temperatuur gemeten, boven een open grasvlakte.
Je zou het niet zeggen als je de schaduw opzoekt, op zoek naar afkoeling, maar de luchttemperatuur in de zon en schaduw is gelijk. Dat de thermometer in de zon desondanks tot wel tientallen graden hoger uitslaat, heeft te maken met de zonnestraling die door omringende materialen wordt opgenomen en afgegeven.
WeatherPro
WeatherPro is een betrouwbare optie als je op de hoogte wil blijven van het weer in binnen- en buitenland. De app geeft snel inzicht in de huidige situatie, toont voorspellingen voor de komende dagen en bevat grafieken voor wie meer wil weten.
De KNMI app komt uit veel tests het beste uit de verf als het om de nauwkeurigheid van de voorspellingen gaat. Helaas is de gebruiksvriendelijkheid van deze weerapp aanzienlijk minder ten opzichte van bijvoorbeeld Buienradar en Weeronline.
Een compleet automatisch weerstation van het KNMI meet luchttemperatuur, vochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en -richting, de neerslaghoeveelheid, het type neerslag (regen, sneeuw), de hoogte van en hoeveelheid bewolking, zonnestraling en horizontaal zicht.