Hout wordt al jaren gebruikt in de bouw, en dat is ook niet voor niets. Hout is net als bamboe duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Het gebruik van hout heeft veel voordelen, ook in duurzaam opzicht. Het groeit in principe relatief snel weer aan.
Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Aluminium (100% gerecycleerd)
Metaal verliest geen kwaliteit als het gerecycled wordt, het is nadien opnieuw recycleerbaar en gaat bovendien heel lang mee. Een mooi voorbeeld is aluminium. Aluminium is een erg duurzaam materiaal dat steeds opnieuw 100% gerecycleerd en gebruikt kan worden.
Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Vloeren van ecologische materialen zoals kurk, hout en bamboe hebben in theorie een lagere milieu-impact, maar dan wel alleen als ze uit duurzaam beheerde bossen komen. Let ook hier weer op het FSC- of PEFC-keurmerk. Voor tapijt kun je ook voor biobased materialen kiezen zoals vlas of katoen.
glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.
“Schelpen, hout, vezels, allemaal afkomstig uit de korte cyclus en regeneratief.” Zo krijg je bijvoorbeeld isolatiemateriaal van riet of lisdodde, vezelplaten van zeewier en vloeren van riet en schimmelweefsel. Maar ook hout, zeker als het onbewerkt is, is een biobased bouwmateriaal.
Mocht het huis ooit afgebroken worden, dan kan het zeer duurzaam worden gerecycled. Houten woningen zijn dus nagenoeg niet milieubelastend in productie, gebruik- en afvalfase. Bovendien groeit hout, en is het daarmee één van de weinige producten van een woning die niet milieubelastend is.
Een ander voorbeeld van duurzaam bouwmateriaal is gerecycled metaal of hout. Voor herwonnen hout, dat vaak opnieuw bewerkt hout is uit bijvoorbeeld gesloopte panden, hoeven bijvoorbeeld geen nieuwe bomen te worden gekapt. Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Hout is een milieuvriendelijk materiaal, als je het juiste hout gebruikt, het goed onderhoudt en het uit duurzaam beheerd bos komt. Milieu Centraal geeft je tips om het juiste hout te kiezen voor het milieu. Zo kun je het beste tweedehands hout gebruiken.
Heeft u bijvoorbeeld een schuin dak die u van binnen wilt isoleren, dan isoleert een PIR plaat van 10 centimeter uiteraard beter dan een steenwolplaat van dezelfde dikte. Wilt u een even hoge isolatiewaarde halen, dan zult u met dikkere steenwolplaten aan de slag moeten.
Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Het isolatiebedrijf houdt hierbij ook rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Elektrisch is schoner dan benzine of diesel, zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals bij de trein. Bekijk de tips en de vergelijking.
Aluminium is een sterk, licht en extreem duurzaam materiaal. En ook nog eens 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig wat dus leidt tot een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Ook heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Net als bij polyester worden acryl en nylon gemaakt op basis van ruwe olie, een fossiele grondstof die niet recyclebaar is. Dit maakt de stoffen niet duurzaam. Daarnaast is er veel energie nodig om de stoffen te produceren en komen er, net als bij polyester, microplastics vrij bij het wassen.