De werkelijke waarde van je woning en je inkomen bepalen samen hoeveel je maximaal kunt lenen, maar je mag nooit meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Om de woningwaarde te bepalen, hanteren hypotheekverstrekkers de marktwaarde van de woning. Dit wordt ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd.
De marktwaarde van een huis is de prijs die het huis zou hebben als die op dit moment zou worden verkocht. Deze waarde is dus gebaseerd op wat ''de markt'' (het geheel van vraag en aanbod) er op dit moment voor zou geven. De marktwaarde wordt ook wel ''vrije verkoopwaarde'' genoemd.
Is de WOZ-waarde hetzelfde als de verkoopwaarde? De WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning zijn vaak niet gelijk aan elkaar. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde. De verkoopwaarde kan daarvan nog eens extra verschillen.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
De WOZ-waarde is vastgesteld in het verleden (op 1 januari een jaar geleden); de marktwaarde is de waarde op dit moment. Als de huizenprijzen sinds 1 januari vorig jaar zijn gestegen, ligt je marktwaarde waarschijnlijk hoger dan de WOZ-waarde. Overigens is de WOZ-waarde ook niet gelijk aan de verkoopwaarde.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
Omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op een schatting en bovendien een jaar achterloopt, gebeurt het tegenwoordig vaak dat de vraagprijs hoger is dan de WOZ-waarde. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het huis is verbouwd, wat niet wordt meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Veel banken hanteren als marktwaarde de koopsom van uw woning. Dan is er geen speling: meer lenen dan de koopsom is niet toegestaan. Het enige dat u nog kunt doen is kijken naar de andere opties die we beschrijven voor het kopen van een woning zonder eigen geld.
Hetzelfde geldt voor het kopen van een huis onder de marktwaarde. Dat komt voor als je als kind bijvoorbeeld gunstig het huis van je ouders kunt kopen. Voor minder verkopen mag wel maar als de Belastingdienst vindt dat de verkoopprijs te laag is, wil zij over het voordeel schenkbelasting heffen.
Nee, de WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de verkoopprijs van een woning. De WOZ-waarde is namelijk een ruwe schatting en hier heb je eigenlijk niet zo veel aan als je wilt weten wat jouw huis écht waard is. Om de werkelijke waarde van jouw huis te achterhalen kun je het best een taxatierapport.
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde, die altijd op 1 januari van het afgelopen jaar wordt bepaald, komt er geen taxateur aan te pas. De gemeente maakt gebruik van de gegevens die het Kadaster voorhanden heeft. De staat van de woning wordt hierdoor niet meegenomen bij het bepalen van de WOZ-waarde.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
De afwijking tussen de modelwaarden en de getaxeerde waarde lag onder de 10% waardoor, conform de normen opgesteld door Stichting Taxaties en Validaties (STenV), een inhoudelijk commentaar geen vereiste is en ook niet door de taxateur is geleverd.
Taxatie lager dan vraagprijs
Een taxatie lager dan de vraagprijs betekent dat u meer voor de woning moet betalen dan u aan hypotheek kunt krijgen. Uw geldverstrekker geeft u een hypotheek van maximaal 100% van de taxatiewaarde. Als de koopsom hoger is dan de taxatiewaarde, heeft u een gat in de financiering.
In principe is er geen verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde. Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde.
De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.De taxatiewaarde wordt gebruikt bij de aan- en verkoop van een woning.
De vraagprijs wordt bepaald door een aantal factoren, zoals natuurlijk de inhoud, oppervlakte en algemene grootte van de woning. Maar ook het afwerkingsniveau, de woonplaats, ligging, vergelijkbare woningen in de buurt, voorzieningen, bereikbaarheid en reden van verkoop dragen bij.
Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico de bank loopt. De bank hanteert daarom bepaalde risico-opslagen bij het bepalen van de hypotheekrente. Hoe minder risico, des te minder hypotheekrente je betaalt. Als je WOZ-waarde stijgt, wordt de waarde hoger ten opzichte van de schuld.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
Jouw woning dient namelijk als onderpand van de hypotheeklening. Daardoor is jouw maximale hypotheek ook gekoppeld aan de waarde woning van het huis. En omdat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen, heeft de taxatiewaarde direct invloed op de hoogte hypotheek.
Hogere gemeentebelastingen: Het grootste nadeel van een hoge WOZ-waarde is dat u meer onroerendezaakbelasting (OZB) moet betalen. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde en stijgt dus evenredig. Dit kan leiden tot aanzienlijk hogere belastingkosten voor huiseigenaren met een woning met een hoge WOZ-waarde.
Wat koopkracht betreft, is een lagere WOZ waarde gunstig: je betaalt minder erf- en schenkbelasting, onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Ook betaal je minder aan eigenwoningforfait. Als je je huis wil verkopen, is een hoge WOZ waarde weer voordeliger.
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn. Echter is er bij een schenking sprake van een bepaalde vrijstelling.