Je zult ook willen weten hoeveel tijd je moet inplannen om de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel te bezoeken. Kunstliefhebbers zullen hier zeker minstens vier à vijf uur doorbrengen, toeristen die voornamelijk de Sixtijnse Kapel willen bewonderen kunnen hiervoor twee uur incalculeren.
Als dit uw eerste bezoek aan het Vaticaan is en u in ieder geval de musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek wilt bezoeken, hebt u minstens een halve dag nodig (u kunt zowel 's ochtends als 's middags gaan).
Om de Sixtijnse Kapel te kunnen bewonderen koop je een toegangskaartje voor de Vaticaanse Musea. Via het museum heb je vervolgens ook toegang tot de Sixtijnse Kapel. TIP: Koop je kaartje voor de Sixtijnse Kapel online. Met een online gekochte ticket kun je naar binnen zonder in de rij te staan.
Hoe lang duurt het bezoek aan het Vaticaan? Trek minstens 3-4 uur uit voor een volledige verkenning van de Vaticaanse Musea en ongeveer 1,5 uur voor een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek.
Helaas is het niet toegestaan om hier te fotograferen. Dit wordt tegengegaan door strenge bewaking te hanteren binnen de kamer.
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
Je vindt er ook fresco's die het leven van Mozes en Christus uitbeelden, gemaakt door schilders uit de Renaissance, zoals Botticelli, Perugino, Pinturicchio, Ghirlandaio, en Rosselli. De Sixtijnse Kapel is de kapel van de paus zelf, en de locatie voor pauselijke plechtigheden zoals de verkiezing van de nieuwe paus.
De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek.
De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren. Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen.
De Vaticaanse Musea zijn ook toegankelijk via de ingang vanaf de Viale Vaticano. Deze ligt aan de noordkant van Vaticaanstad en is de snelste manier om de musea te bereiken. Bij deze ingang kun je tickets kopen voor de musea.
De Roma Pass is de officiële kortingskaart die wordt aangeboden door de stad zelf. Een groot aantal bezienswaardigheden en musea zijn namelijk in het beheer van de stad. De kaart geeft je gratis toegang tot 1 of 2 bezienswaardigheden zoals het Colosseum en de Galleria Borghese.
De wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek kunnen soms zo lang worden dat je wel 3 uur moet wachten voor je de basiliek kan betreden.
Praktische info en tips voor je bezoek
Het is aan te raden om de Vaticaanse Musea rond openingstijd of na 15:00 te bezoeken. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn bij je bezoek en hoeden en petten moet je afnemen. Neem genoeg contant geld mee als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
Wat verdient een Paus? De Paus krijgt niet zoiets als een maandsalaris bruto. Het maandelijks bedrag laat zich danook niet uitdrukken in een concreet aanvangs- en vervolgsalaris. De Paus betaalt geen belasting omdat hij het staatshoofd is van Vaticaanstad.
Direct na het overlijden van de paus leggen alle hoofden van de Vaticaanse departementen en de kardinaal-staatsscretaris ('premier') hun functies neer. De enige uitzonderingen zijn, behalve de camerlengo, de groot-penitencier en de vicaris van het bisdom Rome.
Aan het einde van de dag worden alle stembriefjes verzameld en verbrand in de Sixtijnse Kapel. Uit de schoorsteen komt dan zwarte rook. Zodra er wel een paus gekozen is, worden de stembriefjes met nat stro of een chemische stof verbrand. Er komt dan witte rook uit de schoorsteen.
Op zondagochtend 17 april 2022 in de Pauselijke Kapel op het Sint-Pietersplein in Vaticaan in Rome vanaf 10.00 uur zal de Heilige Vader voorgaan in de Eucharistieviering.
Paus Johannes Paulus II
Openingstijden: Basiliek: dagelijks 7.00-19.00 uur, in de winter tot 18.00 uur. Koepel: dagelijks 8.00-18.00 uur, in de winter tot 17.00 uur.
Rome, 30 juli 2022 - Paus Franciscus is vandaag weer in Rome teruggekeerd van zijn reis door Canada.
1 De Sixtijnse Kapel (in het Italiaanse Cappella Sistina geheten) is vernoemd naar paus Sixtus IV, die de opdracht gaf de kapel te bouwen. 2 Paus Sixtus IV wilde dat de Sixtijnse Kapel precies dezelfde afmetingen zou krijgen als de Tempel van Solomon in Jeruzalem, zoals beschreven in het Oude Testament.
De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis en je hebt geen ticket nodig. Als je echter de rijen wilt overslaan en voor een rondleiding wilt kiezen, kun je met een Vaticaankaartje met toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gaan.