Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
Bevordering van gezonde botgroei: Beenmerg is een rijke bron van voedingsstoffen zoals collageen, dat een belangrijk onderdeel is van gezonde botten. Ondersteuning van wondgenezing: de stamcellen in beenmerg kunnen helpen beschadigd weefsel te herstellen, wat kan helpen bij wondgenezing.
Het beenmerg zelf is ook erg lekker en goed eetbaar. Rooster de mergpijpjes in de oven of op de barbecue en laat hier vervolgens bouillon van trekken voor een overheerlijke soep.
Mergpijp is een bron van collageen, gelatine en mineralen. Dat is niet alleen goed voor sterke botten, maar het gaat ook huidveroudering tegen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom je het vaker op het menu zou moeten zetten.
Bouillon zit vol belangrijke aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, en als deze worden gecombineerd met magnesium, boor en mangaan helpen ze bij de vorming van sterke botten. Naast al deze mineralen bevat bouillon ook veel zink, wat nodig is voor een gezond immuunsysteem, helemaal in dit vroege stadium van het leven.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Wat doet een mergpijp in soep? Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd.
Beenmerg is het weke weefsel in het binnenste deel van onze botten. Het is een sponsachtig, rood weefsel. In het beenmerg zitten moeder- of stamcellen. Uit stamcellen ontstaan verschillende soorten bloedcellen.
Er zijn twee soorten beenmerg. In het rode, actieve beenmerg worden bloedcellen aangemaakt. Het gele, niet-actieve beenmerg bestaat vooral uit vetcellen. Het beenmerg bevat enkele duizenden stamcellen waaruit elke dag nieuwe bloedcellen ontstaan.
Neem je botten onder de loep dan tref je tal van belangrijke voedingsstoffen aan zoals de belangrijke eiwitten (aminozuren) collageen en glutamine. Ook zijn botten rijk aan de mineralen ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium, selenium, zink, silicium en zwavel.
Meestal geef ik ze gekookt, ze heeft daar een voorkeur voor. Rauw dan laat ze hem lange tijd liggen of kluift er maar heel kort aan. Wel blijf ik er bij omdat het bot over de hoektanden kan schieten en vast blijven zitten.
Gelatine is opgebouwd uit aminozuren. Het lichaam gebruikt deze bouwstenen voor allerlei processen zoals de opbouw van huid, botten en pezen. Gelatine bestaat voornamelijk uit de volgende aminozuren: glycine, proline, hydroxyproline, hydroxylysine en arginine(5).
De aminozuren in bottenbouillon, met name glycine, cysteine, glutamine werken ontstekingsremmend. Waarbij glutamine vooral helpt bij darmherstel. Het helpt bij verkoudheid griep en andere infectieziekten. De aminozuren arginine, cysteine en glutamine geven je immuunsysteem een boost.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
De symptomen van beenmergfalen hangen af van welke cellen uitvallen. Een laag aantal rode bloedcellen veroorzaakt vermoeidheid, bleek zien, kortademigheid en duizeligheid. Door een tekort aan witte bloedcellen is de afweer verminderd en kunnen er vaak en ernstige infecties optreden met koorts.
Fase 6: herstel van het beenmerg
Ongeveer twee weken na de transplantatie is het beenmerg hersteld en begint het (weer) bloedcellen aan te maken. Die witte bloedcellen herkennen de nog overblijvende kankercellen en vernietigen ze. De herstelfase duurt twee tot drie weken.
Filgrastim stimuleert het beenmerg om bepaalde witte bloedcellen aan te maken. Artsen schrijven filgrastim voor om infecties met bacteriën, bijvoorbeeld na chemotherapie bij kanker, en bij hiv en aids.
Rauw rundvlees kan 6 tot 12 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C. Vries het rauw rundvlees nog op de dag van aankoop/ontvangst in. Rundvlees wat al één keer ontdooit is geweest niet meer opnieuw invriezen. De mergpijpjes bevatten geen allergenen.
Dit bot zit boordevol fantastische smaakmakers zoals been, merg, zenen en vlees. Dat maakt schenkel bij uitstek geschikt om een krachtige bouillon van te trekken of te laten stoven tot een sappige stoofschotel. Schenkel is werkvlees, het rund heeft er zijn leven lang op gelopen.
De bouillon aan de kook brengen gebeurt langzaam en mét de deksel op de pan. Het afschuimen gebeurt natuurlijk zónder deksel dan de bouillon laten trekken mét de deksel op de pan. Het inkoken gebeurt weer zónder deksel.Het afkoelen van de soep ook zonder deksel en zo snel mogelijk.
De schenkel is uitermate geschikt om te gebruiken als basis voor diverse soepen. Hiervoor kunt u de schenkel enkele uren laten 'trekken' en hebt u een heerlijk bouillon. Het vlees aan de schenkel is heerlijk als soepvlees. Een schenkel kan echter ook op een heel andere manier gebruikt worden.