Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Hoeveel milligram coumarine een gram kaneel bevat is volgens Witkamp niet altijd duidelijk en de hoeveelheid kan ook variëren. ,,Met een dagdosis van 900 milligram kaneel ga je net wel of net niet over de dagdosis heen. Dat ga je zeker wel met 2000 milligram.”
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar kaneel en afvallen. Het blijkt dat je wel degelijk kunt afvallen als je regelmatig kaneel toevoegt aan je eetpatroon. Uit de onderzoeken is gebleken dat kaneel een goede uitwerking heeft op je bloedsuikerspiegel en dat je minder insuline aanmaakt.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Zowel Ceylon als Cassia zijn lekker en gezond. Als je echter veel kaneel wilt gebruiken, of een supplement neemt waar het in zit, kan Cassia schadelijk zijn vanwege het hoge coumarinegehalte. Samenvattend is Ceylon dan uiteindelijk van betere kwaliteit en veel veiliger (met toestemming vertaald).
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Ernstige gevolgen. Mensen die te veel coumarine binnenkrijgen lopen een groot risico op leverschade. Ook remt deze gifstof de bloedstolling en kan het gevaarlijke bloedingen veroorzaken. Sommige onderzoeken wijzen bovendien uit dat het eten van een extreme hoeveelheid kaneel kankerverwekkend is.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
Honing met kaneel stimuleert de stoelgang en de vertering van je voedsel. Zo vermindert kaneel de gasvorming in de darmen, en helpen zowel honing als kaneel om ontstekingen in de maag te genezen. Ten slotte zou honing met kaneel ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker afvalt.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.
Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en is daardoor een natuurlijk antibioticum. Het werkt tegen infecties, met name bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook bij tandontsteking, blaasinfectie en artritis kan kaneel heilzaam zijn.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Van peren tot een stoofpotje van wild: kaneelstokjes komen altijd van pas als u aan het stoven slaat. De kaneel geeft het een lichtzoete, maar tegelijk kruidige smaak die het gerecht echt naar een hoger niveau kan tillen.
Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van. Drink drie of vier maal per dag een kwart kop. Het houdt de huid fris en zacht en houdt veroudering tegen.
Voeg 1 theelepel kaneel toe aan je warme koffie.