(Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
In het begin van de zwangerschap is er erg veel energie nodig voor de groei van je kindje, dit kun je merken als extreme vermoeidheid. Je lichaam moet al zoveel presteren, dat het tijdelijk niet tot meer in staat is, dan het hoogstnodige. Na een maand of drie is de ergste vermoeidheid voorbij.
Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden. Dat blijkt uit een nieuw, groot onderzoek, waarvan de resultaten eerdere onderzoeken bevestigen.
Wat houdt dat juist in, 'platliggen'? Als er een complicatie optreedt tijdens de zwangerschap, zoals dreigende vroeggeboorte, schrijft de arts meestal bedrust voor. Dat betekent dat je enkele weken (of soms zelfs maanden) 'plat moet liggen' en dus beperkt bent tot je bed en de zetel.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Baby's die voor 24 weken zwangerschap worden geboren, overleven de geboorte vaak niet. Als een baby de geboorte wel overleefd, is de behandeling gericht op het zich zo fijn mogelijk te laten voelen in plaats van overleven. Na 24 weken zwangerschap komt de baby in een couveuse op de afdeling Neonatologie.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Zet de knieholtes tegen de rand van de stoel. Hou de rug recht en buig vanuit de heupen naar voren (tuimelaar). Pak de armleuningen vast en ga zachtjes zitten. Span hierbij de bekkenbodem en de onderbuik licht aan en adem uit.
Linkerzij beste slaaphouding in zwangerschap
Er is geen echt bezwaar tegen slapen op je rechterzij, maar slapen op je linkerzij is nog iets beter voor jezelf en voor de baby. Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd.
Op je buik slapen als je zwanger bent is een veilige slaaphouding voor jou en je kindje. Het is voor jou misschien niet zo prettig, maar voor je kindje kan het geen kwaad. Hij zit goed beschermd in je buik. Om hem heen zit vruchtwater dat hem beschermt.
Ga, als het weer het toelaat, een paar keer per week even buiten wandelen. De frisse lucht zal je energie geven, je bloed laten circuleren en pijnklachten verminderen die je misschien hebt.
De meeste zwangere vrouwen kunnen tot ver in de zwangerschap op een matig intensief niveau bewegen. Denk aan zwemmen, fietsen en wandelen. Streef naar 10.000 stappen per dag, dat is een haalbaar doel dat je met behulp van een stappenteller kunt bereiken.
Vermoedelijke einddatum van een zwangerschap en tijdstip van de bevalling. De normale duur van een zwangerschap bedraagt 41 weken amenorroe. Toch spreken we al van een voldragen zwangerschap wanneer de baby geboren wordt tussen de 37ste en de 41ste week amenorroe.
Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.
Op basis van de beschikbare gegevens zijn er geen aanwijzingen om aan te nemen dat COVID-19 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Slaap, doe dutjes en rust uit.
Voel je vooral niet schuldig, want je bent een nieuw leven aan het maken en dat kost energie. Dus gewoon een powernapje doen tijdens je lunchpauze, om 20.00 uur naar bed (hij kijkt zonder jou ook wel voetbal) en lekker op de bank ploffen na het boodschappen doen.
Eerste trimester vermoeidheid
Een lagere bloeddruk en de verhoogde productie van bloed kosten ook energie, en dan hebben we het nog niet eens over de emotionele achtbaan die je waarschijnlijk meemaakt. En het zijn niet alleen hormonen waardoor je je uitgeput voelt.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Bukken en tillen tijdens zwangerschap wordt in de laatste 3 maanden tot een minimum beperk. Het wordt aanbevolen om niet vaker dan 1 keer per uur te bukken, hurken of te knielen. Tot 6 maanden na de bevalling kan de belasting weer (langzaam) opgebouwd worden.
12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot. Het is tijd om je normale broeken in te wisselen voor zwangerschapsbroeken, want de rand van je spijkerbroek zal pijnlijk tegen je buik aan gaan drukken.