Een verrekte lies veroorzaakt scherpe pijn en spasmes in de liesstreek. De pijn kan snel overgaan, maar ook aanhouden en zich ontwikkelen tot een kloppende pijn in rust met scherpe pijnsteken als u uw been probeert te bewegen of te lopen. De spieren voelen strak en zwak.
Bewegingen waarbij pijnscheuten in de lies ontstaan mogen niet gedaan worden. Hoe lang duurt het voordat de klachten over zijn? Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken.
Oefening 1: lies rekken voor het sporten (voetballen)
Leg uw handen in uw zij. Stap vervolgens zijwaarts een kant op. Zorg ervoor dat u uw lichaamsgewicht van het ene been naar het andere been brengt. Doe dit 10 keer voor beide kanten en neem dan kort rust.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Het naar binnen bewegen van het been (naar het andere been toe) geeft provocatie van pijn. Het rekken (naar buiten bewegen van het been) geeft provocatie van pijn. Uitstralende pijn naar de knie toe en/of naar boven buik/ genitaliën. Drukpijn op de pees/ spieraanhechting in de lies.
Er ontstaat tijdens een inspanning plotse pijn die niet precies kan worden gelokaliseerd. Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt.
Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is. Deze aandoening wordt hier niet verder besproken. Het is mogelijk dat een acute liesblessure later overgaat in een chronische liesblessure.
Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
Een effectieve behandeling van pijn in de lies
Dat is niet ingewikkeld. Daarvoor moet de spier losgemaakt worden. De beste methode hiervoor is het simpelweg masseren en losduwen van de spieren. Dit kan wat gevoelig zijn, maar deze pijn is juist een teken dat er op de goede plek geduwd wordt met voldoende kracht.
De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies. De pijn zit doorgaans aan de binnenonderzijde van het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen en de gehele liesregio.
De kans op het ontwikkelen van een liesbreuk is bij vrouwen veel lager dan bij mannen (4 versus 25 tot 40%). Als vrouwen een liesbreuk hebben, is dat relatief vaak een hernia femoralis (20% versus 5% bij mannen).
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
Adductor-gerelateerde liespijn
De naam verraadt de oorzaak van de liespijn. De adductoren, dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Een blessure aan deze spieren komt vaak voor bij sporters (zoals voetballers, hockeyspelers, volleyballers, dansers, turners en schaatsers).
Deze spier is het meest actief wanneer vanuit een extensie stand van het been een ante-flexie beweging wordt ingezet. Hiernaast zijn schematisch de aanhechtingsplaatsen van de diverse liesspieren aangegeven. Palpatie van de aanhechting kan uit zichzelf al zeer gevoelig zijn.
Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.
Bij een heupflexor scheur is één of meerdere heupbuigersspieren verrekt en/of gescheurd. de aandoening zich aan de voorkant (liesregio) van de heup. De spier die meestal betrokken is bij een heupflexor scheur is de M. Iliopsoas.
De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan. Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft. U kunt daarbij het gevoel hebben dat er iets 'in de weg' zit in de lies. Het kan ook voorkomen dat u wel pijn voelt, maar geen zwelling ziet.
Een liesbreuk kan pijn doen, of een stekend of branderig gevoel geven. U kunt ook alleen een zwelling hebben, zonder pijn. U kunt het gevoel hebben dat er iets in de weg zit in de lies. U heeft niet echt pijn, maar u heeft er wel last van.
Door de beknelling wordt de bloedvoorziening naar dat deel van de darm belemmerd, waardoor het beklemde stuk van de darm kan afsterven. Als dit gebeurt moet u met spoed worden geopereerd, anders loopt u het risico te overlijden.
In veel gevallen kan je door op het bultje te duwen alles weer binnen de buikwand duwen waardoor de pijnklachten afnemen. Hierdoor kan je vaak lang met een liesbreuk blijven lopen.
Een operatie is dan niet nodig. U kunt in overleg met uw huisarts of chirurg afwachten. Meestal wordt een liesbreuk wel geleidelijk steeds groter. Meer dan de helft van de mensen met een liesbreuk heeft binnen een paar jaar wel klachten waarvoor ze zich laten opereren.
Hydrocoele (waterbreuk)
Een hydrocoele komt meestal voor bij mannen ouder dan 65 jaar. Vaak is het onduidelijk waar dit vocht vandaan komt. Soms kan het optreden na een infectie of trauma. Meestal voel je er niets van, maar in geval van een grote hoeveelheid vocht kan men wel pijn, druk en praktisch ongemak ervaren.
Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.