Controleer je aannemer
Met een uitgebreid bedrijfsrapport van Graydon kom je daar snel en makkelijk achter. Ook via de website van de FOD Economie en de Kruispuntbank voor Ondernemingen kan je nagaan of je aannemer sociale of fiscale schulden heeft en controleren of hij over de juiste vakkennis beschikt.
In de registers van de Kruispuntbank Ondernemingen kan u nagaan of de aannemer een attest van beroepsbekwaamheid heeft voor bepaalde werken. U kan zoeken via: het ondernemingsnummer van het aannememersbedrijf: https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html.
U kan dit te doen op de website http://www.checkinhoudingsplicht.be . Daar geeft u het BTW – nummer van de aannemer in en krijgt u dan een melding of er al dan niet schulden bij de fiscus en/of de RSZ zijn. Deze controle is erg belangrijk en MOET u doen.
Neem contact op met de Consumentenombudsdienst . De Consumentenombudsdienst buigt zich over geschillen tussen een consument en een bedrijf die gaan over de uitvoering van een verkoops- of dienstencontract.
Wanneer de contractueel overeengekomen uitvoeringstermijn ruim is overschreden, kunt u de aannemer in gebreke stellen via een aangetekende brief. U moet hem daarin vragen de werken alsnog uit te voeren binnen een nieuwe termijn. Die termijn moet haalbaar en dus redelijk zijn.
Ben je niet tevreden over de kwaliteit of de snelheid van de werkzaamheden? Ga dan altijd eerst zelf aan tafel zitten met je aannemer om het geschil te bespreken.Je kunt ook een mediator inschakelen om te helpen. Samen zet je alle tekortkomingen op papier en spreek je af hoe en wanneer deze hersteld moeten worden.
Ook als de aannemer niet meer komt opdagen is het verstandig om een ingebrekestelling te sturen. Zo laat je weten dat hij nog steeds aan het werk moet.
Hoe lang is de aannemer na oplevering aansprakelijk voor gebreken? Aansprakelijkheid van de aannemer voor verborgen gebreken verjaart voor bouwwerken na 20 jaar. Als een gebrek dus pas na 20 jaar door de opdrachtgever wordt ontdekt, kan hij daarvoor de aannemer niet meer aanspreken.
Volgens de wet zijn aannemers 5 jaar na oplevering nog aansprakelijk voor de gebreken – maar in de algemene voorwaarden kan ook een andere onderhoudstermijn staan. In de algemene voorwaarden staat meestal ook een onderhoudstermijn voor ernstige gebreken.
De erkenning is een kwaliteitslabel.De aannemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, betreffende technische bekwaamheid, financiële draagkracht en professionele integriteit.
De aannemer die een fout maakt waardoor schade aan bestaande gebouwen ontstaat handelt onrechtmatig en is dan schadeplichtig. In de meeste gevallen is het dus de aannemer die aansprakelijk is jegens buren of andere derden.
Verborgen gebreken: 5,5 jaar
Dit zijn gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt en ook niet eerder ontdekt hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld een lekkage die na de oplevering van je nieuwbouwwoning optreedt. Een bouwer blijft hier 5 jaar na de onderhoudsperiode (6 maanden) aansprakelijk voor.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Antwoord. "De aannemer kan betalingsherinneringen van openstaande facturen blijven sturen zolang hij wil", zegt advocaat Koen Vanoppen van Villa Juris Advocaten. "Wel is de periode waarbinnen hij betaling kan opeisen beperkt tot 10 jaar.
Kan ik over de offerteprijs onderhandelen? 'Dat kun je proberen.Maar het is altijd een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel puilen de agenda's van aannemers uit en zul je er niks af krijgen.
De aanbetaling van een product is volgens de wet maximaal 50% van het aankoopbedrag.
De verantwoordelijke is meestal de aannemer of de architect. Is het louter een fout in de uitvoering van werken, dan is de aannemer verantwoordelijk. Is het een fout in de conceptie en plannen van de uit te voeren werken, dan is mogelijks de architect verantwoordelijk.
Het moet gaan om gebreken die je zelf niet had kunnen opmerken en die de verkoper ook niet heeft gemeld. Bijvoorbeeld, als er een grote scheur in de muur zit, had je dit wel kunnen zien toen je de woning ging bezichtigen. Dit is dus geen verborgen gebrek.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade.
Gevolgschade betekent alle schade die rechtstreeks het gevolg is van een andere schade. Als een probleem niet meteen wordt opgelost, hersteld of opgemerkt, dan kunnen daar soms wel ernstige gevolgen aanhangen. Die schade wordt dan in de categorie van gevolgschade gestoken.
Volgens een nieuwe wet, gepubliceerd op 9 juni 2017, zijn vanaf 1 juli 2018, naast de architecten, ook aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht een verzekering af te sluiten die hun tienjarige aansprakelijkheid verzekert.
Om aan te sluiten bij BouwGarant zal een aannemer met verschillende papieren langs moeten komen. Deze aannemers beschikken daarom over de juiste diploma's, registraties en verzekeringen.Daarnaast moet de aannemer minimaal twee jaar ervaring hebben in de bouw. Wij helpen u graag met het vinden van de juiste aannemer.
Het belangrijkste verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf is dus dat het bouwbedrijf de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoert en dat een aannemer de coördinerende rol heeft.