Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Brandblussers. In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Een vetblusser is hét blusmiddel voor in de keuken. Deze is namelijk geschikt voor het blussen van vetbranden die door hoge temperaturen (320ºC) in de pan worden veroorzaakt. In een vetblusser zit chemisch blusschuim wat een afdekkende laag vormt en de temperatuur van het vet of de olie verlaagt.
Een vetbrandblusser is eenvoudig in het gebruik en geschikt voor het blussen van olie- en vetbranden. Dit kunt u op de blusser zelf terug vinden door de aanduiding “F”. Dergelijke blussers hebben meestal nog meer aanduidingen, te weten klasse “A” en klasse “B”.
Veilig blussen
De veiligste manier om een frituurbrand te blussen is gebruik te maken van een brandblusser geschikt voor het blussen van brandklasse F (olie en vetbranden), de zogenoemde vetbrandblusser.
Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet.
Branden van frituurvet en -olie staan bekend als gevaarlijke brandrisico's. Deze branden ontstaan doordat het vet of de olie oververhit raken, bijvoorbeeld door een vergeten frituurpan of een defecte thermostaat.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
In elk geval mag je een vetbrand (kaarsen, frituurketel, bakvet) nooit met water blussen omdat een steekvlam mogelijk is. Ook voor een schoorsteenbrand is water niet geschikt wegens het explosiegevaar door de grote hoeveelheid stoom die in het smalle rookafvoerkanaal terecht komt.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Vetvlekken verwijdert u uit stoffen meubels, een vloerkleed of de vloerbedekking met afwasmiddel. Breng uw favoriete afwasmiddel aan op de vlek en laat dit enkele minuten intrekken.Gebruik vervolgens een zachte spons of een schone doek om, al deppend, het afwasmiddel weg te halen.
Een vetblusser produceert schuim waarbij een afsluitende filmlaag ontstaat op bijvoorbeeld brandend vet of brandende olie. Maar het blusschuim van de vetblusser zorgt er ook voor dat de temperatuur van het vet of de olie snel daalt. Behalve voor zakelijk gebruik is de vetblusser ook geschikt voor privégebruik.
Doof de vlammen niet met water maar met een blusdeken
Blus een brandende pan vet of frietketel nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Zorg dat er een blusdeken in de keuken hangt.
Met een vetblusser blus je branden die door een hoge temperatuur in de pan worden veroorzaakt. Door middel van schuim wordt schuim wordt de brand geblust. Bij een vetbrand vormt het schuimmiddel een soort afsluitende filmlaag op het brandende vet.
De brandklasse waarvoor de vetblusser gebruikt wordt, is brandklasse f. De andere brandklassen zijn: Brandklasse a: Dit gaat om branden van vaste stoffen. U kunt hierbij denken aan papier, hout, textiel, meubilair.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. Op de vetbrandblusser zelf staan de instructies hoe je de vetbrandblusser moet gebruiken.
Branden veroorzaakt door metaalbrandstoffen kunnen niet effectief worden geblust met water. Sterker nog: het is levensgevaarlijk om water te gebruiken! De hoge temperaturen van metaalbranden kunnen er namelijk voor zorgen dat water onmiddellijk weer verdampt.Daarnaast kan het blussen met water leiden tot knalgas.
Brandklasse F
Dit is een brand van (frituur)olie en vetten zoals: bakolie of frituurvet. Geschikte blusmiddelen: vetblusser of een sproeischuimblusser dat geschikt is voor brandklasse ABF.
Je wordt er niet meteen ziek van maar in oud frituurvet vormen vaak transvetten. Een soort vet dat nog veel slechter voor hart en vaten is dan verzadigd vet.
Als je de frituurolie niet voldoende ververst, kunnen schadelijke stoffen ontstaan zoals PAK's. De hoeveelheid PAK's neemt toe als je dezelfde frituurolie langer gebruikt. Bij het frituren van zetmeelrijke producten, zoals frietjes, kan ook de stof acrylamide ontstaan.
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Een kleine brand bestrijden, kun je perfect doen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Wanneer je ervoor zorgt dat de brand geen zuurstof meer krijgt, zal deze snel doven. Idealiter doe je dit met een blusdeken. Je wil namelijk niet dat het middel dat je gebruikt om te blussen vlam kan vatten.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.