Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever.Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat uw werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal € 89.000. Behalve als een werknemer meer dan € 89.000 per jaar verdient.
Als u zelf ontslag neemt, hebt u wel recht op een vergoeding als uw werkgever iets heel ergs heeft gedaan. Alleen een rechter kan hierover beslissen. Gebruik onze tool om te kijken of u misschien kans hebt bij de rechter. Ook hebt u meestal geen recht op een WW-uitkering als u zelf stopt met werken.
Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding. En soms ook nog op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding.
Heb ik recht op een oprotpremie? Als je werkgever je contract beëindigt of je tijdelijke contract afloopt zonder dat dit verlengd wordt, heb je waarschijnlijk recht op een oprotpremie (transitievergoeding). Dat is een geldbedrag dat je werkgever aan jou moet betalen.
Geef je zelf je ontslag? Dan heb je normaal gezien niet onmiddellijk recht op een werkloosheidsuitkering. Een van de voorwaarden om een uitkering te krijgen, is immers dat je onvrijwillig werkloos bent.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Heeft je medewerker recht op een ontslagvergoeding? Dan ben je verplicht om die in één keer te betalen. Dat doe je direct na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Je medewerker ontvangt de vergoeding in feite dus bij de eerstvolgende loonberekening.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Soms kunt u bij uw ontslag een extra vergoeding (billijke vergoeding) krijgen omdat uw werkgever iets ergs heeft gedaan. Dat is als uw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit is iets anders dan als u zelf verwijtbaar hebt gehandeld. U krijgt deze vergoeding niet zomaar.
Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Bij ontslag o.b.v. een combinatie van ontslaggronden, kan de ontslagvergoeding 1,5 keer zo hoog uitvallen.
Voor een rechtsgeldige contractbeëindiging is niet per se een ondertekende vaststellingsovereenkomst nodig, aldus de rechter. Een mailtje of appje met bevestiging telt ook. Uit de digitale communicatie blijkt immers duidelijk dat de assistent-supermarktmanager akkoord was met het ontslag.
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Maar een ontslagvergoeding hoeft niet altijd de transitievergoeding te zijn. Het verschil is dat de transitievergoeding en de berekening hiervan vastgelegd is in de wet. In de wet is een rijtje opgenomen wanneer de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Belasting percentage
De bruto ontslagvergoeding wordt opgeteld boven op uw inkomen, u betaalt dus meestal een hoog belastingpercentage over uw ontslagvergoeding, oplopend tot 49,5%. Uw werkgever houdt de inkomstenbelasting in en maakt de netto ontslagvergoeding over op uw privérekening.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
Als uw werknemer is ontslagen, omdat hij ernstig verwijtbaar handelde. Als uw werknemer bij het ontslag nog geen 18 jaar is en hij gemiddeld niet meer dan 12 uur per week heeft gewerkt. Als uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt of de leeftijd bereikt dat hij recht heeft op pensioen.
Bij het ontslaan van een werknemer ben je sinds januari 2020 verplicht een transitievergoeding te betalen. Neemt een werknemer zelf ontslag, omdat je als werkgever ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of nalatig was, dan heeft de werknemer ook recht op een transitievergoeding.
Transitievergoeding per dag berekend
U krijgt 1/3 maand per gewerkt jaar. Daarbovenop wordt voor elke dag, week, maand BOVEN OP het hele dienstjaar de transitievergoeding naar rato berekend. Dus: Stap 1: Per heel dienstjaar is de transitievergoeding 1/3 maandsalaris.