Kan ik blijven bellen, ook als ik even geen 4G-bereik heb? Jazeker. Wanneer je even geen 4G-bereik hebt, schakelt jouw toestel automatisch terug op het 3G-netwerk, zonder dat je hier iets van merkt.
Bij bellen via 4G gebruik je je belbundel en niet je databundel. Het kost niet meer of minder dan gewoon bellen. Bij gebrek aan een 4G verbinding, schakelt je smartphone automatisch over op 3G.
Als je mobiele data (3g/4g) en wifi uitzet kan je nog bellen en sms'en. Als je je mobiele netwerk uitschakelt (vliegtuigstand) dan kan je niet meer bellen.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
In tegenstelling tot 3G wordt 2G nog relatief veel gebruikt voor bijvoorbeeld spraakverbindingen en zakelijke toepassingen, denk aan slimme meters. Het 2G-netwerk van KPN blijft de komende jaren beschikbaar en in dienst tot december 2025.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.
Wat is bellen via wifi? Als je belt via wifi dan loopt een gesprek via een wifinetwerk. Je telefoon kiest automatisch voor wifi. Dit is een uitkomst op plekken waar de 2G, 3G of 4G-dekking slecht is.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Bij bellen over 4G gelden grotendeels dezelfde voordelen. Je hebt beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en je legt sneller verbinding. Bijkomend voordeel is dat je snel kunt blijven internetten terwijl je belt. Normaal schakelt je telefoon over naar een 2G- of 3G-verbinding om te kunnen bellen.
Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten.
Via internet kun je gratis bellen en groepsgesprekken voeren via diensten als Skype, Viber en WhatsApp. Online bellen naar alle vaste en mobiele nummers is mogelijk, tegen gunstige tarieven en soms gratis.
Vanaf nu is de Android App ringtext beschikbaar. Deze App biedt gebruikers de unieke mogelijkheid om tekstberichten uit te wisselen met hun vrienden, zonder enige kosten en zonder afhankelijkheid van een mobiele data of andere Internet verbinding.
Je hebt geen telefoon meer nodig om te bellen via het netwerk van de provider. EE noemt deze technologie “EE Smart Number“. Hij werkt exclusief met Apple-hardware en je deelt een nummer met maximaal 5 apparaten. Dat kan een iPod, iPad of Apple Watch zijn, maar het werkt ook met een Mac.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Om te kunnen bellen heb je een mobiele telefoon en een simkaart nodig. De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel.
In Nederland kunnen we bellen, appen en internetten op onze mobiele telefoons door een intensief verspreid netwerk van antennes. Inmiddels maakt bijna iedereen gebruik van het 4G-netwerk.
Bellen via WhatsApp is in principe gratis. Wel heb je een smartphone nodig, dus een toestel waarmee je apps kunt downloaden. En de WhatsApp app natuurlijk. Met bellen via WhatsApp maak je gebruik van een internetverbinding.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Dankzij 5G heb je in de toekomst buitenshuis internet dat minstens net zo snel en betrouwbaar is als je wifi verbinding thuis. Sinds de lente van 2020 ontvang je 5G ook in Nederland. Je hebt daarvoor dan wel een toestel met 5G ondersteuning nodig.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
4G internet is sneller dan 3G. De gemiddelde snelheid van 4G internet is 50 Mbps en de topsnelheid is 256 Mbps. Ter indicatie: de maximale snelheid van 3G internet is 14,4 Mbps. Met 4G kun je een Full HD-video zonder laadtijd afspelen.