- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
Beren zijn erg schuw en leven diep in het bos. Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
Grizzlyberen hebben het imago van een zeer gevaarlijke beer, en dat is terecht. De grizzlybeer is gevaarlijk voor de mens, maar de beer zal niet zo snel een mens als prooi hebben. Het is weleens voorgekomen, maar dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer mensen te dicht bij het dier komen.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
Zweden is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit komt amper voor, zeker in afgelegen gebieden. Wel heeft het land een aantal wilde dieren waar je voor op je hoede moet zijn. Het bekendste dier van Zweden is natuurlijk de eland.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
De werking van berenspray
De pepperspray zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de ogen, neus en longen zwellen, waardoor de beer zijn gezichtsvermogen verliest en gedesoriënteerd raakt. Ook heeft de bear spray een sterke invloed op de ademhaling. Het meest effectief is om de beer recht in de ogen en neus te sprayen.
De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio's Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief 's nachts en zijn goed gecamoufleerd.
Zorg ervoor dat je altijd berenspray bij hebt. Koop in de plaatselijke outdoor shop voor iedereen een busje en hang het altijd aan je gordel. Lees op voorhand goed de instructies, met een beer voor je neus lukt dat niet meer zo goed. Berenspray is pepperspray die 6 meter ver kan spuiten.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
In Zweden komen – net als in Nederland – slangen voor, vooral ringslangen en adders. Het grote verschil met Nederland is dat je ze hier ook echt regelmatig tegen het kronkelige lijf loopt!
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
De laatste jaren verdwijnen er op mysterieuze wijze wolven uit de Zweedse populatie. Berekeningen tonen aan dat onder normale omstandigheden de Zweedse wolvenpopulatie inmiddels uit 700 dieren had moeten bestaan. In plaats daarvan telt de Zweeds-Noorse populatie nu 270 wolven.
Elanden kun je in heel Zweden spotten, als er maar bos is. Het zuiden van Zweden is de minst goede plek, want daar heb je veel steden. Vanaf ongeveer de regio Dalarna is het goed mogelijk dat je een eland in het wild tegenkomt.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Vooral in het oosten van Europa leven bruine beren in beboste gebieden. Ze kunnen tot wel 400 kilo wegen, zijn snel en hebben indrukwekkende klauwen en tanden. Ze kunnen krachtiger bijten dan een leeuw, dus je hebt een probleem als ze het op je gemunt hebben.
De malariamug (Anopheles maculipennis) is veruit de bekendste en dodelijkste. De parasiet die de mug verspreidt, veroorzaakt elk jaar ongeveer een half miljoen overlijdens, vooral in Afrika.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.