De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.
Grofweg gezegd staan de vroege kersenbomen als eerste in bloei, gevolgd door de peren- en uiteindelijk de appelbomen. De latere kersenbomen kunnen daar nog na volgen. Zo kan je normaal toch tien tot twaalf dagen van de bloesems genieten.
Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten. Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien. Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Appelbomen bloeien later dan perenbomen, meer aan het einde van april. Perenboom: volledig witte bloemen.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Als je kiest voor een fruitboom zoals de Malus d. Gloster appelboom, heb je er dubbel plezier van. Deze boomsoort geeft heerlijk sappige appels met een prachtige, donkerrode kleur. Met een voedingsrijke bodem kun je rekenen op een zeer krachtige, snelgroeiende boom die ook geschikt is voor de kleine tuin.
Bloesemroute - 40 kilometer
De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel 'de fruittuin van Nederland' genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.
De mooiste bloesembomen zijn eigenlijk wel de sierkersen, sierperen en sierappels. Zij zorgen in het voorjaar altijd voor een vrolijk kleurenspel in uw tuin. Weinig bloesembomen bloeien zo vol en rijk als de sierkers. Sierkersen bloeien in het wit, wit-roze en roze.
Bloeiende bomen in mei
Misschien wel de meest bekende meiboom is de meidoorn. Deze inheemse boom dankt zijn naam zelfs aan de eigenschap om in mei te bloeien. Daarnaast beginnen veel Japanse kornoeljes in mei met hun bloei. Een Japanse of veelbloemige kornoeljes in bloei is een echte blikvanger.
In april-mei bloeien onder andere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met grote, blauwe bloemen; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea 'Robin Hill'; kastanjes: heel mooi is de roodbloeiende Aesculus × carnea ' ...
Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. Geniet maximaal van de bloesem tijdens één van de bloesemroutes door de Betuwe, Bommelerwaard of het Land van Maas en Waal. In de zomer en het najaar is de fruitpluk. Wanneer welke vrucht plukrijp is, verschilt per soort.
De lente is de mooiste periode voor een fietstocht door de Betuwe. Zodra de roze en witte bloesems in bloei staan, kun je de natuur in vol ornaat bewonderen. De bloesemroute “Bloesemtocht fietsen in de Betuwe” start en eindigt bij station Geldermalsen. Je fietst de hele fietsroute langs de prachtige rivier de Linge.
Als u uw appelboom teveel bemest zult u zien dat hij veel grote takken naar boven geeft met bijna geen zijtakken. Hij blijft maar groeien en vormt geen bloesem/vruchten.
Halverwege maart zijn er een aantal bomen en struiken die als het ware lijken te ontploffen. Nog geen blad te zien maar een overdaad aan prachtige witte bloemen, Er zijn geen stam, takken of twijgen meer te onderscheiden.
Ook de fruitsoort bepaalt hoe groot jouw boom wordt. Als half- of hoogstam nemen kweepeer, pruim, perzik en abrikoos de minste ruimte in. De grootte van appel- en perenbomen is rasafhankelijk en een walnotenboom neemt de meest ruimte in.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
De absolute nummer 1 is de Betuwe. In deze streek in Gelderland vind je uitgestrekte boomgaarden met fruitbomen die er in de lente prachtig bijstaan. De mooiste bloesemplekken vind je onder meer bij Geldermalsen, Buren en Landgoed Mariënwaerdt.
Elk jaar bloeit de kersenbloesem op in Japan tussen half januari en eind april/begin mei. Nu denk je vast – ik heb maanden de tijd om de kersenbloesem te spotten – maar niets is minder waar.
Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart. Appelbomen houden van volle zon en losse, rijke grond; op arm zand, zware klei of winternatte en zure bodems plant je beter wat anders.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart, omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.
Peer, perzik en abrikoos hebben echt een zonnige en beschutte plek nodig. Appels, kersen en pruimen kunnen met iets minder zon toe, maar dan worden de vruchten wel wat minder lekker.