contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels.
De mogelijke complicaties zijn: trommelvliesperforatie met oorloop. gehoorverlies in het buiten en middenoor (conductief gehoorverlies) cholesteatoma (vorm van chronische middenoorontsteking waarbij ingroei van huidcellen naar het middenoor optreedt en schade kan veroorzaken)
De meeste oorontstekingen gaan binnen een paar dagen vanzelf over. Daarom is de aanbeveling van deskundigen dat artsen twee tot drie dagen wachten met het voorschrijven van antibiotica in sommige gevallen van een acute oorontsteking.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Chinolon-antibiotica
Soms schrijft de arts bij een langdurige middenoorontsteking met een loopoor een chinolon-antibioticum voor. Dat kan via de mond (bijvoorbeeld ciprofloxacine) of via oordruppels (bijvoorbeeld ofloxacine).
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
De antibiotica framycetine en gramicidine bestrijden veel bacteriën. Binnen en paar dagen is het oor weer droog en schoon en niet meer pijnlijk.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
De klachten bestaan voornamelijk uit oorpijn, hoge koorts en enkele dagen later kan het trommelvlies doorbreken en is er een 'loopoor'. De pijnklachten zijn dan verdwenen dan meteen verdwenen. Bij een acute trommelvliesontsteking is het trommelvlies rood en gezwollen.
Middenoorontsteking: dit is een ontsteking van het middenoor, dat vlak achter het trommelvlies zit. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen. Uitwendige oorontsteking: dit is een ontsteking aan de gehoorgang. Deze vorm van oorontsteking komt vaker voor bij volwassenen.
De ergste klachten van een middenoor-ontsteking zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen over. Daarna geneest alles vanzelf. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ruim 1 week klachten houden. Een loopoor geneest ook vanzelf.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Als de oordruppels niet het gewenste effect hebben, kunt u altijd contact opnemen met uw eigen KNO-arts. Soms kan gehoorverlies ontstaan als gevolg van een oorontsteking. Ook het gebruik van oordruppels kan blijvend gehoorverlies veroorzaken, vooral bij ondeskundig gebruik.
Als een ontsteking blijft terugkomen, wordt dit een terugkerende ontsteking genoemd. Terugkerende oorontstekingen kunnen ertoe leiden dat er een ophoping van vocht in het middenoor ontstaat die niet weggaat. Als dit gebeurt noemen we dat een chronische of langdurige oorontsteking.
Bij acute ontsteking is de gehoorgang soms sterk vernauwd en komen oordruppels niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Na het schoonmaken brengen we daarom vaak diep in de gehoorgang een tampon (gaasstrookje) in, met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een gehoorgangontsteking? In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts.
Een middenoorontsteking kan acuut of chronisch optreden. De oorzaak is meestal ontstekingsvocht met bacteriën die in het middenoor terecht komen. Bekende symptomen zijn oorpijn en koorts. Een middenoorontsteking gaat meestal vanzelf weer over.
Is het oor direct helemaal doof, dan is de kans dat u weer goed gaat horen kleiner. In de eerste weken dat u slecht hoort, is de kans het grootst dat u weer beter gaat horen. Na 3 tot 6 maanden wordt het gehoor meestal niet verder beter. Duizeligheid of een gevoel van druk op het oor gaan meestal helemaal weg.