Hummus is helemaal hip als gezonde dip, maar je kan deze gezonde kikkererwtenpuree ook heel goed warm als lunch of hoofdgerecht serveren met allerlei toppings erop. Met een lekkere salade erbij zit je helemaal goed.
Maar wist je dat je hummus ook heel goed kunt opwarmen in de oven? In Israël serveren ze de kikkererwtenpuree al jaren warm. Het behoudt dezelfde structuur als koude hummus, maar wanneer je het opwarmt, neemt het ook de smaak aan van alles wat je er bovenop gooit.
Het enige wat we kunnen zeggen is yum. Dus, om het simpel te zeggen - ja, warme hummus is absoluut acceptabel . Niet alleen acceptabel, maar aanbevolen, afhankelijk van waar ter wereld je woont (in Turkije wordt hummus traditioneel warm geserveerd). Natuurlijk genieten velen liever van hummus koud - vooral als je er vers gesneden groenten in doopt.
Overgebleven hummus? Verwarm het opnieuw in de magnetron of op het fornuis met een paar eetlepels water, blijf constant roeren tot het warm is en de juiste consistentie heeft.
1Verwarm de oven voor op 180° C. Hussel ongeveer 200 g kikkererwten in een kom met een scheutje olijfolie, dadelsiroop, geroosterd paprikapoeder en zout. Giet nadien de erwtjes uit op een bakplaat en zet ongeveer 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Bak gedurende 15 tot 20 minuten op 350°F . Serveer warm met Crunchmaster ® Original Multi-Seed Crackers.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Houd er rekening mee dat veel kant en klare hummus uit de supermarkt minder gezond is dan je denkt. In veel supermarkthummus wordt de kikkererwt vervangt door raapolie. Hierdoor zit er veel meer vet in de hummus, minder eiwitten en bevat de spread meer calorieën. Dat is precies wat je niet wilt.
HTE vindt het verkoelende effect van hummus die koud is in de koelkast erg prettig, maar als u wilt dat de smaken optimaal tot hun recht komen, kunt u het beste hummus op kamertemperatuur eten.
Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Hummus uit de winkel is weliswaar handig, maar valt vaak tegen qua smaak. Dit kan komen door het gebruik van conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen om de houdbaarheid te verlengen , waardoor de authentieke hummussmaak waar we allemaal naar verlangen, in gevaar komt.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Voeg een paar scheutjes goede olijfolie toe
Wanneer je de hummus opschept met groenten, pita of een pitachip, zorg er dan voor dat je wat olijfolie en hummus in dezelfde hap krijgt. "Ik vind Partanna-olijfolie lekker, die is verkrijgbaar in veel supermarkten, maar wat je ook lekker vindt, het is prima", zei Shaya.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed.
Hummus met toppings
Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank.
Tip voor de dip: verwarm de hummus 15 seconden in de magnetron en smeer hem op een geroosterd pitabroodje voor een snelle, warme lunch!
1 eetlepel is 1 portie.
Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje.
Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel.
Controleer op sterk bewerkte oliën
Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kopen van in de winkel gekochte hummus, zijn sterk bewerkte zaadoliën . De meeste hummus die je in de supermarkt koopt, is gemaakt met sojaolie of zonnebloemolie. Beide zijn sterk bewerkt en kunnen ontstekingsbevorderend zijn.
Dit maakt hummus een matig vet voedsel, dus het kan deel uitmaken van een vetarm dieet . Het is ook een relatief eiwitrijk voedsel, vooral voor mensen die een vegetarisch dieet volgen. Het bevat echter veel natrium, wat mogelijk een risico vormt voor mensen die een natriumarm dieet volgen.
Elke dag hummus eten kan deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, zolang je oplet welke portie je kiest en het probeert te beperken tot ongeveer 2 tot 4 eetlepels per keer . Het is een voedingsrijke keuze om regelmatig te eten.
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende de dag minder trek, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.
Sowieso vind ik hummus op een broodje met wat plakjes avocado erg lekker, maar je kunt het dus ook prima mixen. Doe de hummus en de avocado in de blender en zo maak je een heerlijke dip. Breng het eventueel nog even verder op smaak met wat citroensap, zout en peper en eet het bijvoorbeeld met chips of soepstengels.