Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Alles bij elkaar kun je er van uitgaan dat op elk moment ongeveer de helft tot driekwart van de bevolking een (vaste) relatie heeft. En zo'n driekwart daarvan is nog steeds, heel burgerlijk, getrouwd.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Maar liefst 1 op de 12 Nederlanders is ongelukkig met zijn of haar relatie. Van de 1.188 Nederlanders die hieraan meededen, is zeker 8 procent niet blij. De meest genoemde reden waarom mensen niet blij zijn met hun huidige partner, is dat ze te weinig sex hebben.
Toon liefde en waardering.
Laat hem zien hoe zeer je hem op prijs stelt en dat je weet dat hij zijn best doet. Als hij iets liefs voor je doet, toon dan je affectie. Geef hem een kus of een knuffel, of zeg gewoon dat je van hem houdt. Als hij weet hoe gelukkig hij jou maakt, wordt hij daarvan weer gelukkig!
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
De meeste vrijgezellen van heel Nederland vind je in de stad Groningen. RTL Nieuws zocht uit hoe dat komt. In Groningen zijn de meeste éénpersoonshuishoudens van Nederland te vinden.
In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Bovenaan staat natuurlijk: omdat je van elkaar houdt en oprecht om elkaar geeft. Als dit niet de belangrijkste reden is, dan zou het dat in ieder geval wel moeten zijn. Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop.
Waar het op neerkomt, is dat liefde aandacht nodig heeft. Relaties slagen als je beiden bereid bent om energie te steken in belangrijke zaken als respect, genegenheid en intimiteit. Als je conflicten kunt oplossen, reageert op de aandacht die de ander vraagt en elkaars wensen voor de toekomst serieus neemt.”
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Eén op de drie vrijgezellen doet aan online dating en 14 procent van alle Nederlandse stellen kent elkaar via internet, blijkt uit cijfers van het CBS. "Online daten is niet meer weg te denken uit de paringsdans van de moderne mens", zegt Marcelino Lopez, schrijver van het boek Liefde in Tijden van Facebook.
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.
Doe iets leuks in je eentje
Het voordeel hiervan is dat je minder bang zult zijn om alleen te zijn, omdat je het alleen-zijn dan associeert met een activiteit die je al kent en die je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld eens naar de bioscoop of naar een museum, of beklim een berg, ga vissen of tuinieren.
Durf in die zin de 'eenheid' los te laten door in je eigen kracht te gaan staan. Tip voor de partner van de 'einzelgänger': geef waardering of een complimentje (en die is altijd te vinden!), het ontspant vaak meteen. De defensie zakt weg en er is weer meer contact mogelijk.