Het fijne vind ik dat niet alleen de falafel warm is, maar ook de gegrilde groenten. Al kun je het gerecht ook koud eten, en bijvoorbeeld meenemen als lunch naar het werk.
De falafel balletjes kun je koud eten. Ik vind het lekker om ze even te bakken in een koekenpan met wat zonnebloemolie. Ik heb het hele bakje alvast gebakken. De andere helft bewaar je voor morgen.
Gezonde voordelen van falafel
Falafel bevat best wel wat waardevolle voedingsstoffen, zoals we hierboven al noemden. Daarnaast bevat falafel relatief weinig cholesterol en veel eiwitten. Daarnaast zit falafel boordevol complexe koolhydraten en vezels, waardoor ze ook goed zijn voor je darmgezondheid en spijsvertering.
Hoe lang kun je falafel bewaren? Falafel kun je in de vriezer drie maanden goed houden. In de koelkast kun je ontdooide en vers gemaakte en gebakken of gefrituurde falafel twee dagen bewaren.
Er zijn 477 calorieën in een portie Broodje falafel.
Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten gemaakt van kikkererwten, vermengd met kruiden en specerijen. Het mengsel wordt in ballen gedraaid en vervolgens gefrituurd of gebakken.
Je kan de falafel het beste onafgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10 minuten. Of bak de falafel op in een droge koekenpan. Je kan de pita's ook even meewarmen in de oven of opbakken in de broodrooster.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Kijk naar de houdbaarheidsdatum
Daarnaast hangt een eventueel langere bewaartijd ook samen met het moment waarop u de vleesvervanger uit de verpakking haalt. Als de uiterste houdbaarheidsdatum al bijna is bereikt doet u er goed aan om het product snel daarna op te eten en is bewaren eigenlijk geen optie meer.
Velen denken dat als je wilt afvallen je beter vegetarisch eet, maar dat is niet altijd beter. Falafel kan bijvoorbeeld erg calorierijk zijn. Zo bevat de gemiddelde falafel per 100g al gauw 275 kilocalorieën. Dat is bijna evenveel calorieën als varkensworst (om het in perspectief te zetten).
Falafel is een gerecht met kleine kruidige balletjes van gepureerde kikkererwten in een pittabroodje. Het is een geliefde snack in het Midden-Oosten. Hieronder een licht verteerbare, nutriëntrijke variant waar de hele energiedriehoek wel bij vaart.
Volgens Wikipedia is falafel bedacht door Kopten in Egypte om als vleesvervanger te dienen in de vastentijd. Peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine- en ijzergehalte een goede vleesvervanger volgens het Voedingscentrum.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) falafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'falafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Falafel warm je op in de magnetron. Vis warm je op in een droge koekenpan of tien tot vijftien minuten in de oven op 180°C.
De balletjes zijn een perfecte vleesvervanger en daarnaast ontzettend veelzijdig. De balletjes zijn lekker in een broodje of wrap, maar passen ook erg goed in een salade of een ovenschotel. Met deze vegetarische balletjes kun je dus alle kanten uit.
Deze kruidige, gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen zijn niet meer weg te denken uit de Midden-Oosterse keuken. Maar ook bij ons is deze voedzame vleesvervanger erg populair. In een salade, als vegetarische snack tussen een broodje of op zichzelf met een dipsaus.
Falafel is populair geworden sinds 1950, toen de Jemenitische Joden falafelballetjes in pita begonnen te serveren. Vanwege dit eenvoudige en snelle recept werd falafel een veelgebruikte 'streetfood' in het Midden-Oosten. Tegenwoordig wordt falafel op elke straathoek van de Levantijse cuisine geserveerd.
Er zitten 158 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) kipfilet, bereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kipfilet, bereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
VOEDINGSWAARDE PER STUK: 550 KCAL (2310 KJ). EIWIT: 27 G. VET: 36 G (WAARVAN 18 G ONVERZADIGD).
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.