Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 juni 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 435 012 personen. Van deze personen is 52,1 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Jonge mannen uit Turkije werden geworven voor werk bij de Nederlandse bedrijven. Zij werden aangetrokken om de tijdelijke ongeschoolde banen in Nederland op te vullen. Vervolgens besloten veel Turkse gastarbeiders te blijven, aangezien de perspectieven in hun landen van herkomst veel minder gunstig bleven.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Vanaf 1 januari 2022 moeten nieuwkomers met de Turkse nationaliteit die in Nederland bij familie willen gaan wonen, eerst een examen doen. Ook imams en godsdienstleraren moeten het zogenoemde basisexamen inburgering halen, voor ze naar Nederland mogen komen. In Nederland moeten zij daarna verder inburgeren.
De meeste Syriërs zijn naar Nederland gekomen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. De massale komst van Syriërs en andere migranten wordt ook wel de Europese vluchtelingencrisis genoemd. Het aantal Syriërs in Nederland steeg om die reden sterk: van 11.665 in 2013 naar 98.090 in 2019.
Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken werken over een periode van 52 weken. Zijn asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. Werken kan alleen met een tewerkstellingsvergunning (TWV).
Mensen met een asielstatus krijgen eerst een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (5 jaar). Deze vergunning wordt na 5 jaar meestal omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Behalve als er belangrijke redenen zijn om de vergunning in te trekken.
Volgens een nieuwe illegalenschatting, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), ligt het aantal onrechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen voor de periode 2017-2018 tussen de circa 23.000 en 58.000.
In 2015 was er een piek in het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam. In 2015 vroegen 29,7 duizend mensen met de Syrische nationaliteit en 7,9 duizend mensen met de Eritrese nationaliteit asiel aan in Nederland. Dat was respectievelijk 55 procent en 15 procent van alle asielverzoeken in dat jaar.
Meeste eerste aanvragen in laatste kwartaal 2021
Na september nam het aantal asielzoekers weer af tot 2 415 in december.
Met Irakezen in Nederland (Arabisch: العراقيون في هولندا) worden in Nederland levende Irakezen, of Nederlanders van Iraakse afkomst aangeduid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woonden er per 1 januari 2020 zo'n 64.653 Nederlanders met een Iraakse migratieachtergrond in Nederland.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
In lijn met eerder onderzoek blijkt dat contact met vluchtelingen doorgaans samengaat met een open, tolerante houding ten aanzien van deze groep, vooral als het positief contact betreft. Mensen die minder goede ervaringen hebben met vluchtelingen staan juist wat negatiever tegenover vluchtelingen.
Nederlanders (Nederlander, het Nederlandse volk) zijn de inwoners van Nederland. Zij zijn een Europees volk gaan vormen tussen 1579 en 1795, toen de Nederlandse staat ontstond. Het begrip Nederlanders kent meerdere definities. Sommige hiervan staan los van elkaar, andere zijn verwant of deels overlappend.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
Het betekent dat bijna de helft van de niet-westerse allochtonen aanhanger is van de islam. Turken (bijna 325 duizend personen) en Marokkanen (ruim 260 duizend personen) vormen de grootste groepen islamieten.
Van de 335.127 Marokkanen in Nederland is dus ongeveer 6,5% ooit als gastarbeider het land binnengekomen.
Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga. Anno 2021 telt Marokko (exclusief de Westelijke Sahara) ruim 37,1 miljoen inwoners.
De McKroket is een product dat enkel in Nederland, België en Curaçao bij McDonald's wordt verkocht. Dit is een hamburgerbroodje met een kroketschijf en dijonmosterdsaus en is afgeleid van de populaire Nederlandse snack de kroket.
In 1995 legde Warrens de merknaam Wendy's vast voor de gehele Benelux. Dat was mogelijk omdat de Amerikaanse keten daar niet meer actief was. Wendy's ligt sindsdien overhoop met de snackbarhouder uit Goes. In verschillende rechtszaken is Warrens in het gelijk gesteld.
Activiteiten. Per 31 december 2020 telde McDonald's 39.198 restaurants, waarvan 36.521 in franchise, in 119 landen.
Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De 'pannenkoek' die in Suriname (en Nederland) roti of rotiplaat heet, wordt in India ook wel chapati genoemd.
U mag tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en uw telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort.