Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron (Amiens, 21 december 1977) is een Frans politicus. Sinds 14 mei 2017 is hij president van Frankrijk.
Volgens de huidige regeling wordt de president eens in de vijf jaar nieuw gekozen. Een presidentskandidaat heeft nu 500 handtekeningen nodig van lokale, regionale of nationale afgevaardigden, waarvan er totaal ongeveer 37.000 zijn. De verkiezingen vinden in twee rondes plaats.
De machtigste persoon in Frankrijk is de president. De president wordt direct gekozen en benoemt de regering (eerste minister, ministers), is ook het hoofd van de regering. De regering is het hoofd van de uitvoerende macht, maar moet de verantwoordelijkheid delen met de president.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
De president heeft sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958 veel macht vergeleken met andere westerse democratieën, omdat die regeringen kan benoemen en ontslaan, en de uitvoerende macht sterk staat tegenover de wetgevende macht.
Oorspronkelijk (sinds 1958) was de ambtstermijn van de president zeven jaar. Sinds een referendum hierover in 2000 is de ambtstermijn ingekort tot vijf jaar, dezelfde als de maximale zittingsduur van het parlement.
De hoofdstad is Parijs. Frankrijk is lid van de Europese Unie, de NAVO, de G8 en het heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Frankrijk staat onder andere bekend om de Franse keuken, Parijs, mode, wijn, kunst, kastelen, de bergen en de Franse taal.
Rode kentekenplaten met witte letters en cijfers, zijn tijdelijke kentekenplaten, de zogenoemde "Transit Temporaire". Dit zijn auto's die in Frankrijk geregistreerd staan, maar vrijgesteld zijn van belasting omdat deze auto's voor de export bestemd zijn.
Het plasma is voldoende heet, 30.000 °C, om het metaal te laten smelten en gedeeltelijk sublimeren en heeft voldoende snelheid voor het wegblazen van het gesmolten metaal.
Ze zijn gevuld met butaangas en gebruiken meestal een vuursteentje als ontsteker. Ook andere brandstoffen worden gebruikt, zoals benzine.
Techniek. De turbobrander is een soort 'drukkamer'. Door het gas door microscopisch kleine gaatjes te stuwen, mengt het zich met zuurstof en ontstaat een brede en blauwe vlam. Aan de bovenkant van die 'drukkamer' zit een klein gloeispiraaltje van een platinalegering.
Zippo werd in 1932 in Bradford (Pennsylvania) opgericht, toen George G. Blaisdell besloot een aansteker te ontwikkelen die er zowel goed uitzag alsook eenvoudig te bedienen was.
Dompellucifers bevatten onder meer zwavel en kaliumchloraat; door de lucifer in zwavelzuur te dompelen ontbrandde deze. De strijklucifer bevat het fosfor dat bij veiligheidslucifers naar het strijkvlak verplaatst is, zodat strijken langs een ruw vlak al voldoende is voor ontbranding.
Het meeste vuurwerk komt uit China.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000-klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000-rol ontstaat.
Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan. Oudejaarsvuurwerk verkopen mag normaalgesproken op 3 verkoopdagen. De verkoop van oudejaarsvuurwerk is in 2021 vanwege het vuurwerkverbod verboden. Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet.
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen.
Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000-klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000-rol ontstaat.
Consumenten mogen sinds 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben.
Het gif van de cobra is niet zo dodelijk als dat van andere gifslangen, zoals de taipan (Oxyuranus microlepidotus). De cobra spuit echter een grotere hoeveelheid gif in wat de beet toch gevaarlijk maakt. Een enkele dosis gif is voldoende om 20 tot 30 personen te doden.
Cobra's worden ondanks hun giftigheid door verschillende dieren gegeten. Belangrijke vijanden zijn mangoesten, zoals de Egyptische ichneumon en de Indische ichneumon. Deze dieren eten de slang niet maar doden het reptiel als ze er één tegenkomen.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators. De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder.
Het kalf blijft bij zijn moeder tot tien of vijftien dagen voordat de moeder het volgende kalf zal werpen. Dan zal de moeder haar jong wegjagen. De eland wordt over het algemeen in het tweede jaar geslachtsrijp.