Het Europees kampioenschap voetbal mannen 2012 (UEFA Euro 2012, ook kortweg Euro 2012) vond plaats van 8 juni tot en met 1 juli 2012 in Oekraïne en Polen.
Het was de negende deelname voor het land. Op het vorige EK in Zwitserland en Oostenrijk (in 2008) werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door Rusland. De bondscoach was Bert van Marwijk. Op 6 juni 2012 stond Nederland op de vierde plaats op de FIFA-wereldranglijst, achter Duitsland.
Het Nederlands elftal speelt zijn thuiswedstrijden doorgaans in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Nederland won het EK van 1988 en bereikte in 1974, 1978 en 2010 de finale van het WK.
Strafschoppenserie. Bij sommige wedstrijden van het knock-outsysteem wordt bij een gelijkspel (als zowel de eerste twee helften als de twee verlengingen onbeslist zijn) de wedstrijd beslist door een strafschoppenserie, ook wel strafschoppenreeks of penaltyserie genoemd.
Sudden death wordt meestal gebruikt om een wedstrijd of spel te beëindigen als er na de normale speeltijd nog geen winnaar is, omdat bijvoorbeeld alle spelers of teams dezelfde score hebben. Het wordt alleen toegepast indien een wedstrijd echt een winnaar moet hebben en niet in gelijkspel kan/mag eindigen.
In het voetbal hebben verschillende speciale soorten verlenging bestaan, zoals golden goal en silver goal, maar na 2004 wordt er gewoon twee keer vijftien minuten extra gespeeld. Als er dan nog steeds geen winnaar is, worden er strafschoppen genomen.
Een wedstrijd wordt vaak verlengd en duurt dan langer dan 90 minuten. Dit noemt met ook wel naspeeltijd om voor tijd dat tijdens de wedstrijd niet gevoetbald werd te compenseren. Dit baseert zich op een gevoel (subjectief), want de niet-gespeelde tijd wordt niet gemeten.
Wanneer een gelijkspel als een bijzondere, eervolle gebeurtenis wordt beschouwd, kunnen de gelijk geëindigden elk dezelfde ongedeelde prijs ontvangen, als het reglement daarin voorziet. Vaak noemt men dit ex aequo.
Bij een tweede gele kaart wordt over het algemeen een rode kaart gegeven, dit is echter niet verplicht. In tegenstelling tot voetbal, kan het dus voorkomen dat een speler met twee gele kaarten (na het uitzitten van de tijdstraf) verder mag spelen.
Krijgt de keeper een rode kaart, dan dient deze eveneens het veld te verlaten, maar volgens de regels dient er altijd een keeper op doel te staan. Als het team nog de mogelijkheid heeft om te wisselen, wordt meestal een veldspeler voor een doelman gewisseld.
Het FIFA-wereldkampioenschap voetbal (Engels: FIFA World Cup, Frans: Coupe du monde de la FIFA), meestal wereldkampioenschap voetbal of WK voetbal genoemd, is een om de vier jaar terugkerend toernooi tussen de nationale mannenteams die bij de FIFA aangesloten zijn.
Gekwalificeerde landen
De UEFA beschikt over 13 tickets voor het WK. De 10 groepswinnaars van iedere poule plaatsen zich voor het WK. De 10 nummers 2 en de twee beste groepswinnaars uit de Nations League strijden via een playoff om de laatste 3 plaatsen voor het WK.
Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Qatar anders dan in Nederland. Voor zowel mannen als vrouwen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Lichamelijk contact tussen geliefden in het openbaar wordt meestal niet op prijs gesteld.
Het Nederlands elftal speelt zijn thuiswedstrijden doorgaans in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven. Nederland won het EK van 1988 en bereikte in 1974, 1978 en 2010 de finale van het WK.
Het evenement vond plaats van 14 juni tot en met 15 juli 2018 in Rusland. De FIFA maakte op 2 december 2010 de organisator bekend, samen met die van het toernooi in 2022.
De bekerwinnaar mag het volgende seizoen deelnemen aan de traditionele seizoensopening, de Johan Cruijff Schaal, en plaatst zich voor de play-offs van de UEFA Europa League. Als een team kampioen wordt en de beker wint, heeft dit team de dubbel gewonnen.
Omdat de UEFA in 2017 besloot om Brussel als speelstad te schrappen, werden dat uiteindelijk twaalf steden en landen. Door de ontwikkelingen door o.a. het coronavirus, werd door de UEFA besloten om het EK in elf steden en landen te laten plaatsvinden.
Het evenement zal gehouden worden in Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Dit is de eerste editie waarbij 48 landen actief zullen zijn op het eindtoernooi. Die landen worden verdeeld over zestien groepen van drie, waarvan de beste twee doorgaan naar de knock-outfase waaraan zestiende finales worden toegevoegd.
Namens de Afrikaanse voetbalbond CAF doen 54 landen mee om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar. Vijf landen uit Afrika plaatsen zich uiteindelijk voor dit hoofdtoernooi. De kwalificatie voor de Afrikaanse landen begon op 2 september 2019 en eindigt op 29 maart 2022.
Marokko speelde in totaal 5 keer het WK en bereikte op het WK van 1986 de Achtsefinale. Marokko kwam in totaal 17 keer in actie op de Afrika Cup en won de beker 1 keer in 1976.
Op 8 januari 2014 zei Valcke echter dat het WK definitief in de winter zou plaatsvinden. In mei 2014 bevestigde Blatter dat de weersomstandigheden waren onderschat bij de toewijzing aan Qatar. Op 19 maart 2015 werd bevestigd dat het wereldkampioenschap in november en december van 2022 zal plaatsvinden.
Slechts 20% is Qatari. De immigranten komen voornamelijk uit andere Arabische landen, de Filipijnen, Iran, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, India en Nepal. In Qatar wonen meer Indiërs (630.000) en Nepalezen (400.000) dan Qatari. De volkstelling van 1997 telde 522.000 inwoners.