Konijnen zijn dieren die met een beetje geduld zindelijk te maken zijn. Onthoud hierbij echter goed dat het ene dier het andere niet is en ga er bij het aanschaffen van een konijn dan ook niet zomaar vanuit dat dit gaat lukken. Sommige konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Zindelijk maken
Gebruik een konijnentoilet waar jouw konijn zijn behoefte in kan doen. Deze bak moet wel een opstaande rand hebben en moet groot genoeg zijn zodat jouw konijn er in kan gaan zitten. Voor de vulling kan je de gewone bodembedekking nemen die je altijd gebruikt.
Waarschijnlijk duurt het gemiddeld een paar weken totdat je konijn zindelijk is. Vooral belangrijk is dat je zo lang mogelijk door blijft zetten, en niet na een dag al stopt omdat je denkt dat het niet meer gaat lukken. Wees dus niet ongeduldig, want geen enkel konijn is van de ene op de andere dag zindelijk.
Jonge konijntjes zijn vaak uit zichzelf al zindelijk of doen hun behoefte in één hoek. Al vanaf jonge leeftijd spelen hormonen de kop op. Aangezien een konijn pas vanaf 5-6 maanden leeftijd gesteriliseerd of gecastreerd kan worden, is het dus niet vreemd dat het dier niet gelijk zindelijk is.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Kooi als veilige haven
Ook konijnen die altijd vrij in huis mogen rondlopen hebben een kooi nodig. De kooi is het nest van je konijn, konijnen vinden het fijn om een veilig stukje voor zichzelf te hebben. Zet de kooi op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Een keutel die buiten het toilet valt leg je in zijn toilet. Ook als er geplast wordt naast het toilet, moet je ervoor zorgen dat dit terecht komt in het toilet. Gebruik hiervoor een papiertje en leg dit in het toilet. Verwacht niet dat jouw konijn meteen zindelijk is.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Bodembedekking in het konijnentoilet
Veelgebruikte bodembedekkers voor in een toiletbak zijn: strokorrels, geperste houtkorrels, geperste papierkorrels, hennepvezel en vlas. Het is aan te raden om hooi in of in de buurt van de toiletbak te leggen of hangen.
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado's en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide.