Een goede bedrijfsnaam is kort maar krachtig, duidelijk, enthousiast, simpel, relevant maar verrassend, uniek, lang houdbaar en niet té grappig. Schakel hulp van je omgeving in voor een brainstorm. Schrijf alles op en ga daarna wegstrepen. Overtreed geen copyrightregels en misleid niet.
Een pakkende bedrijfsnaam die gemakkelijk te onthouden is, of het nu grappig of ongebruikelijk is, een verwijzing naar iets of iemand populair is, of gewoon eigenzinnig, kan een grote bijdrage leveren aan het vestigen van uw bedrijf en u zichtbaarheid geven zonder er extra werk in te steken.
Wil je een goede naam verzinnen voor je bedrijf? Het verwerken van je eigen naam in je bedrijfsnaam is geen must, maar het maakt hem wel onderscheidend. Neem bijvoorbeeld “Bloembinderij Irene”. Door een naam eraan toe te voegen is het meteen onderscheidend en laat het zien wie je bent.
Een eenmanszaak een naam geven. Voor uw zaak (als natuurlijke persoon), kiest u eventueel een andere naam dan uw familienaam. In plaats van uw bloemenzaak te openen onder de naam “Jansen”, geeft u er bijvoorbeeld de voorkeur aan haar “De gouden lelie” te noemen. In dat geval opteert u voor een handelsnaam.
Mag je als ondernemer meerdere eenmanszaken hebben? Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank.
Maak de handelsnaam onderscheidend
Dat wil zeggen dat een begrip zoals Dierenwinkel, Banketbakker of Psychopraktijk niet genoeg is. Wat wél is toegestaan (en duidelijk voor je klanten), is iets aan deze definitie toevoegen (bijvoorbeeld je eigen naam of een omschrijving).
Als je een handelsnaam hebt, mag een ander in dezelfde branche niet dezelfde of sterk gelijkende naam gebruiken, als er door dit gebruik verwarring kan ontstaan. Dit kan er immers toe leiden dat potentiële klanten jouw naam en die van je concurrent niet goed uit elkaar kunnen houden.
Zolang je in een ander geografisch gebied actief bent, mag je dezelfde naam gebruiken als andere bedrijven. Je zit elkaar dan niet in de weg, dus is er geen probleem. Natuurlijk hangt dit wel af van het soort zaak dat je hebt. Run je bijvoorbeeld een webshop, dan is die bijna niet aan een bepaalde regio te koppelen.
Als freelancer ben jij het gezicht en de kracht van je bedrijf. Eender wat de naam voor je bedrijf wordt, ze moet ten allen tijde vertrouwen, passie en kennis uitstralen. Kies een naam waar je zelf een goed gevoel bij hebt. Als ondernemer moet je vaak beslissingen nemen afgaande op je buikgevoel.
De handelsnaam van uw BV hoeft u niet te registreren, maar wanneer u uw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel dient u wel de statutaire naam op te geven. Voor deze naam geldt dat u deze niet kunt registreren als de naam te veel op een reeds ingeschreven statutaire of handelsnaam lijkt.
Als je begint met een besloten vennootschap, dan heb je soms gelijk twee namen nodig. Vaak krijgen de werk-bv en holding een vergelijkbare naam en dus is het niet nodig om de holding een totaal andere naam te geven, maar het mag wel. Je kunt twee verschillende bedrijfsnamen gebruiken.
Kies geen bedrijfsnaam waarin een merknaam, of een naam die daarop lijkt, van een ander bedrijf voorkomt. Ook dit kan voor verwarring zorgen.
Een merknaam deponeren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je een merk registreert bij het BBIE is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag dan niemand dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken. Dit geldt ook voor je logo.
Is de domeinnaam die je zoekt vrij, dan kun je die registreren via een registrar (hostingprovider). Is de domeinnaam bezet dan kun je via 'toon mij de gegevens' in de Whois inzien wie de houder ervan is. Je krijgt ook suggesties van domeinnamen die nog wel vrij zijn.
Kies je voor een nieuw bedrijf? Let er dan op dat je maar één eenmanszaak mag hebben. Dus als je een nieuw bedrijf wilt opzetten, dan moet je een andere rechtsvorm kiezen voor je nieuwe bedrijf.
Als u het merkenrecht voor uw merk wilt hebben, dan moet u uw merk registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit geeft u bescherming in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Onderneemt u ook buiten de Benelux? U kunt een internationale merkregistratie doen bij BOIP.
De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Dan is een eenmanszaak de makkelijkste en snelste manier. Je hebt in het begin meer belastingvoordelen dan bijvoorbeeld bij een besloten vennootschap (bv). Je loopt wel privé risico voor de schulden van je bedrijf. Alles over de eenmanszaak.
Twee eenmanszaken
Je kunt geen eenmanszaak oprichten met twee eigenaren, maar twee personen kunnen wel elk een eigen eenmanszaak oprichten en vanuit hun eigen bedrijf met elkaar samenwerken. Je kunt elkaar facturen sturen voor de zaken die je samen doet.