Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen of om lelijke bladeren te verwijderen. De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad.
De Aloë Vera groeit erg langzaam, daarom is snoeien zelden nodig. Wil je toch gaan snoeien, gebruik dan een handschoen zodat je beschermd bent tegen de stekels op de bladranden. Oude of verkleurde bladeren bij een Aloë Vera kun je verwijderen door ze zo dicht mogelijk bij de stam weg te knippen.
Om je Aloë vera optimaal te verzorgen kun je hem het best water geven op basis van het uiterlijk. Als de bovenste tien centimeter van het blad rood/bruin is geworden, mag je jouw Aloë vera water geven. De punten zullen in een aantal dagen weer groen worden.
Om er dan een blad af te halen, heb je het waarschijnlijk door moeten snijden. Hierdoor zit helaas het stukje waar de wortels uit kunnen groeien niet meer aan het blad en zullen er geen wortels verschijnen. De beste manier om een Aloë vera plant te stekken is, om of een stekje van de moederplant uit de grond te halen.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.
Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
Aloë vera kun je vermeerderen door zaad te zaaien in een verwarmde kweekbak of via stekken uit blad. Maar de grootste kans op succes heb je door de jonge uitlopers van de moederplant te scheiden. Deze uitlopers worden ook wel pups genoemd.
Aloë Vera water geven
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
Aloë vera kan heel lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is. De plant moet binnen overwinteren. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan hij naar buiten: in de volle zon of eventueel in lichte schaduw.
Kalmerend, hydraterend en anti-aging
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.
De plant kan zichzelf herstellen. Aloë vera zorgt voor zuurstof en zuivert de lucht. Het is daarom ook een ideale slaapkamerplant.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
De Aloë Vera plant groeit flink door. Eens in de twee jaar is het nodig om de plant te verpotten. Zorg er dan wel voor dat de plant in een pot staat die drie keer zo breed is als de wortelkuit. Zo heeft de plant genoeg ruimte om door te groeien.
Aloë vera hydrateert droog en beschadigd haar
Dat maakt het een geweldig middel om je haar te hydrateren en droog haar te herstellen. Aloë vera voegt vocht toe aan je haar. Dat in tegenstelling tot olie, dat zelf geen vocht bevat maar er wel voor zorgt dat vocht in je haar niet uit je haar ontsnapt.
Hoewel uitlopers vastzitten aan de moederplant met een soort gemodificeerde wortel, kunnen ze meestal prima voor zichzelf zorgen. Om Aloe vera te stekken hoef je alleen maar de uitlopers los te maken en in hun eigen potje te zetten. Meestal hebben ze al wortels en zo niet, dan groeien deze over het algemeen snel.
Oorsprong van de aloë vera
Er bestaan wereldwijd meer dan 400 verschillende soorten aloë vera. Hun grootte varieert van enkele centimeter tot een aantal meter hoog. De populairste en gekendste soort is zonder twijfel de aloë barbadensis (beter gekend onder zijn algemene naam: aloë vera).
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Als Alocasia geel blad heeft, heeft hij te nat of te droog gestaan. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit.
Ook een droge huid zorgt ervoor dat je sneller rimpels krijgt. Aloë vera gel bevat ontzettend veel goede stoffen die de aanmaak van elastine en bindweefsel versnellen en het verouderingsproces vertragen. Hierdoor behoud jij langer die mooie, jonge huid!
Hoewel aloë vera een ingrediënt van allerlei schoonheidsproducten is, kan je aloë vera-gel ook rechtstreeks op je gezicht gebruiken. Wanneer het goed wordt gebruikt, helpt de gel om je huid te hydrateren en om fijne lijnen en rimpels glad te strijken. Het kan ook gebruikt worden om acne tegen te gaan.
Ook kun je bij de meeste natuurwinkels losse Aloë Vera bladeren kopen. De gel kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Door de gel te verwerken kun je de houdbaarheid verlengen.