Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen. Een volgende bevalling gaat meestal sneller. Bekijk hier een animatiefilmpje over de bevalling.
De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd. Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.
Bij 10 centimeter is je baarmoedermond helemaal open en begint de uitdrijving. Dit noemen we ook wel volledige ontsluiting. Er is geen tijdsduur te plakken aan een bevalling.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
Sterkere weeën, start ontsluiting
Langzaam maar zeker merk je dat de weeën vaker gaan komen, maar vooral dat ze sterker worden. Weeën die voor goede ontsluiting zorgen, komen om de 4-5 minuten en duren 1 tot 1 ½ minuut waarbij ze ook steeds pijnlijker worden.
Je bent nu op 9 cm ontsluiting en moet nog maar 1 cm meer, 1 cm die je als de moeilijkste fase van je bevalling kunt ervaren.
De latente fase, waarin de weeën zo om de 4 à 5 minuten komen, gaat vanzelf over in de actieve fase, waarin de weeën elkaar steeds sneller opvolgen en steeds heviger worden. De weeën komen nu om de 2 à 3 minuten en duren een volle minuut.
Elke vrouw hoopt natuurlijk op een vlotte bevalling. De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld. De moeder lijkt daarmee een heus record te hebben behaald.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw en per bevalling. De geboorte van het eerste kind kan best pijnlijk zijn, terwijl de tweede meevalt. De pijn tijdens het persen is voor iedereen anders. Sommige vrouwen zijn opgelucht dat ze morgen persen, bij anderen doet het persen juist het meeste pijn.
Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen. Een volgende bevalling gaat meestal sneller.
Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt. Het is soms even zoeken naar een goede houding.
Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden. De samentrekkingen van de baarmoeder komen gedurende de bevalling met steeds kortere intervallen en worden sterker, langer en pijnlijker.
Persen (de uitdrijving)
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Als je ongeveer 5 cm ontsluiting hebt begint de actieve fase. De weeën zijn in deze fase krachtig en komen ongeveer elke 3 tot 4 minuten en duren ongeveer een minuut.
Actieve ontsluitingsfase: 4-7 centimeter ontsluiting
Je hebt nu al je concentratie en kracht nodig om je weeën op te vangen. Met 5 cm ontsluiting komen de weeën nu ongeveer elke 2-4 minuten en houden 1-1,5 minuut aan. Vanaf nu zal je ontsluiting gemiddeld 1 cm per uur vorderen bij een eerste kindje.
Hoe snel de ontsluiting gaat is heel moeilijk te voorspellen. Soms gaat het 'volgens het boekje': een centimeter per uur. Het kan ook ineens heel snel gaan, terwijl het daarvoor misschien langdurig hetzelfde was. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting.
Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).
Een bevalling wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. En dat is helemaal niet overdreven. Uit onderzoek blijkt dat geboorte van een baby net zo zwaar is voor het lichaam als het lopen van een marathon. En dat het voor blessures kan zorgen die normaal vooral voorkomen bij hardcore atleten.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
Is het uw eerste kind? Neem dan contact op wanneer de weeën een uur à anderhalf uur om de vier minuten of vaker komen. Bij een volgend kind belt u wanneer de weeën om de vijf minuten of vaker komen, gedurende een uur. Bel wanneer u denkt vruchtwater verloren te hebben.
Je kan weeën overal voelen, de meeste vrouwen voelen ze in hun buik, maar je kan ze ook heel goed voelen in je onderrug of bovenbenen. Warmte kan helpen om de weeën op te vangen. Een warm bad, een douche, een warmwaterkruik of warme doeken.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.
Vaak zijn de weeën nog relatief goed te doen en nog niet zo heftig, maar dit is voor iedereen verschillend. Vanaf 4-5 cm ontsluiting spreken we van de actieve fase en vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 cm per uur. Dit is ook vaak het moment waarop de weeën sterker gaan worden, je raakt dan meer in jezelf gekeerd.