Likken: Een uiting van liefkozing of onderdanigheid. Wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij.
Ratten communiceren met elkaar door feromonen en (ultrasone) vocalisaties. Van het geluid dat ze produceren wordt een frequentie van 20kHz geassocieerd met pijn of ongerief en een frequentie van 50kHz met situaties van verhoogd welzijn.
Zodra ze wat zelfverzekerder worden en wat meer durven, kun je ze af en toe eens voorzichtig een kriebel of een aai geven. Bij hele bang ratjes die kunnen bijten, kun je daarbij een zacht penseel of kwastje (met steel) gebruiken. Je kunt het ratje hier voorzichtig mee strelen, zonder dat je vingers meteen gevaar lopen.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Likken: Een uiting van liefkozing of onderdanigheid. Wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.
Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden. Een rat fourageert van zichzelf graag over de grond, op zoek naar lekkere dingetjes. Vooral fruit en groenten doen het erg goed bij de ratten.
Waar spelen ratjes graag mee? Ratten zijn super slim, dus ze genieten van puzzeltjes en speelgoed! Ze verkennen graag stapels van natuurlijke houttakjes en ze knagen graag. Ze hebben ook veel beweging nodig en zijn uitstekende klimmers, die genieten van een sisaltouw of speciale klimrekken.
Acute pijn en stress gaan vaak gepaard met opspringen, bevriezen, piepen, bijten, vluchtgedrag, intrekken van de flanken (bij pijn in de buikholte). Ratten braken zelden. Wel kunnen ze passief voedsel opgeven (regurgiteren).
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Een ratje tam maken doe je door ze veel aandacht te geven. Als ze heel erg bang zijn om opgepakt te worden helpt het om ze eerst vertrouwd te maken met jouw hand door deze in de kooi te doen. Als ze van je wegkruipen helpt het ook om wat minder schuilplekjes te maken.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Wanneer het dier ziek wordt kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.
Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten. Ratten houden van aandacht en zijn nieuwsgierig, geef ze daarom genoeg te doen.
In het wild komen tamme ratten voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Ratten en raven is een renspel voor kinderen van 7 tot 10 jaar, geschikt voor binnen of voor op een klein veld. In het spel zijn de kinderen gelijk verdeeld in ratten en in raven. Tijdens het spel mogen ze elkaar aftikken, totdat er aan het eind alleen nog ratten of alleen nog raven zijn.
Wat ook bijzonder is aan de rat is dat de voorpoten maar vier tenen hebben, en de achterpoten vijf tenen. Naast het 'algemene' uiterlijk van de rat zijn er ook grote verschillen in vachtkleur, vachtsoort, vachttekeningen, oogkleur, oorstand en noem maar op.
In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om 'politieker' te worden.