Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Appels en kersen verkiezen een zandgrond terwijl peren een iets nattere grond verdragen. Fruitbomen hebben licht nodig en worden best noord-zuid geplaatst. Peren zijn het minst vorstgevoelig, daarom worden deze vaak aan de buitenzijde geplaatst.
Vlinderstruiken staan graag lekker zonnig, in goed doorlatende grond, en droogte heeft weinig vat op ze. Zoals veel planten met wat viltig en grijs blad hebben ze het zeer naar hun zin in wat drogere grond. Vanwege zijn zeer rijke bloei is hij een genot voor het oog en zeer waardevol voor vlinders en bijen.
Lavendel is namelijk een kalkminnende plant die het beste in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar kalk kunt geven. Er hoeft geen kalk te worden gestrooid als de lavendel in zandgrond of kalkrijke kleigrond staat. Lavendel in je tuin hoeft geen water te krijgen.
Water geven
Bij extreme en lange hittegolven met droogte is het verstandig om af en toe 's avonds flink water te geven. Hangt je jonge linde er slapjes bij: geef water! Eenmaal op leeftijd, vanaf een jaar of vijf, kan de Winterlinde juist heel goed tegen droogte.
De beuk blijkt minder droogtegevoelig dan gedacht. De beuk heeft een geheim wapen achter de hand, hij kan niet enkel vocht opnemen met zijn wortels, maar ook via zijn bladeren1.
Voor droge, humusarme zandgronden zijn er verschillende mogelijkheden. Kleine bomen, grote bomen, met dichte of wat opener kroon. De onderstaande bomen groeien goed op zandgrond, kunnen tegen wind en zijn winterhard.
Gras kan wel wortels krijgen van 30 cm lang, dus je moet het witte zand tot minstens tot 30 cm afgraven en zwart zand storten! Gras kun je ook op wit zand leggen. Wij leggen gras in grote voetbalstadions op puur wit zand om de afwatering te bevorderen. Zeer regelmatig beregenen en mesten is dan wel noodzakelijk.
Het is verstandig om zandgrond te verrijken met organische stof en eventueel wat klei erbij en dat goed mengen zodat het water en voedingsstoffen vasthoudend vermogen groter wordt.
Lavendel is een schoolvoorbeeld van een droogte resistente plant. Lavendel gedijt op schrale, droge grond onder de hete zon. Droogte resistente planten hebben zich van nature aangepast aan deze barre omstandigheden. Maar dat maakt het niet minder belangrijk om deze soorten bij aanplant genoeg water te geven.
Bomen die geen last hebben van natte voetjes
Kolchische esdoorn: middelgrote boom, sterk, vijf- tot zevenlobbig blad, rode scheuten, groeit goed op vochtige grond.
De berk, “vrouwe van het woud”
Berken waaien snel om als ze in erg drassige bodem staan. Ze hebben een oppervlakkig wortelgestel en dus geen goed houvast. Doordat ze ondiep wortelen kunnen ze ook slecht tegen droogte.
Wat zijn de nadelen van zandgrond? Zandkorrels zijn grof en houden daardoor minder goed water en voedingsstoffenvast. Daarom moet je meer gieten, bemesten en bekalken. Zandgrond koelt ook sneller af en dus heb je meer last van nachtvorst.
Harde kleigrond kun je spitten met een goede stevige spade, maar ga nooit hele scheppen tegelijk proberen te nemen. Eerst stukje bij beetje ene klein kuiltje graven. Heb je eenmaal genoeg diepte om de hele spade in te steken, dan kun je van daaruit verder spitten.