Het vasthouden van de breinaald doe je met je duim en je middelvinger. Het omslaan doe je dan met een kleine soepele beweging van de wijsvinger. Je houd de draad op spanning met je pink en ringvinger door te wikkelen of te klemmen.
HEEN EN WEER BREIEN MET EEN RONDBREINAALD
Je pakt de naald met steken erop vast in je linkerhand. In plaats van dat je nu een tweede breinaald oppakt met je rechterhand, pak je gewoon de bungelende naald vast. Je kan nu beginnen met breien.
Brei je vast of strak? Probeer dan eens wat verder op de naald te breien in plaats van op de naaldpunten. Met andere woorden, steek je naald dieper in de steek en bij het doorhalen laat je de steek verder op je rechter naald glijden voordat je de steek van de linker naald af laat glijden.
Breinaalden bestaan in verschillende materialen: plastic, hout, bamboe en aluminium. Als beginnende breier neem je best houten of bamboe breinaalden. Ze zijn minder stroef dan plastic of aluminium exemplaren, waardoor je meer controle hebt en minder steken zult laten vallen.
Voordelen van rondbreinaalden
Met rondbreinaalden krijg je niet zo snel last van kramp, omdat je ergonomisch breit. Je hoeft de breinaalden niet onder je armen te houden en je kunt lekker rechtop blijven zitten. Doordat de breinaalden 'gesloten' zijn, kan je breiwerk niet van de naalden glijden.
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
Voordeel van een breinaald zonder knop
Zoals u heeft kunnen lezen zijn breinaalden zonder knop vaak gemaakt van materiaal dat licht in gewicht is. Dit zorgt ervoor dat het breien met dit soort naalden erg comfortabel is. Daarnaast beschikt de naald over twee dezelfde uiteindes, namelijk: twee punten.
Even zitten om te breien verlaagt je hartritme en de bloeddruk na een paar minuten. Als je gestrest of down bent, is het dus een goed idee om een breinaald ter hand te nemen.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
Aan de hand van jouw proeflapje weet je hoeveel steken en toeren je nodig hebt voor 10 cm. Een voorbeeld: 16 steken en 24 toeren is 10x10 cm. Een snelle som leert je dat je dus 1,6 steken nodig hebt voor 1 cm en het zestigvoudige hiervan voor 60 cm, dus 96 steken.
DE MAGIC LOOP METHODE
Denk bijvoorbeeld aan sokken, mutsen of mouwen. Je kan het altijd gebruiken en je hebt helemaal geen sokkennaalden meer nodig! Veel fijner om mee te nemen dus, want geen losse naalden en punten die aan alle kanten uitsteken. Een magic loop project vouw je makkelijk dubbel en hoppa zo in de tas.
Bij continentaal breien houd je de draad om je linker wijsvinger en de naalden los in je handen. Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen, het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk kan bij grotere projecten op je schoot liggen.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Als je nog niet zo lang breit kun je het beste beginnen met een tamelijk kleine sjaal, groot genoeg om je warm te houden maar niet zo breed dat het breien eindeloos gaat duren. Als je breit met dik garen en naalden van US 8-10 (5 – 6 mm) moet je voor een leuke maat ongeveer 30 tot 40 steken opzetten.
Na het opzetten van de steken wordt de eerste pen, of de eerste naald, gebreid. Hierna wordt beschreven hoe een rechtshandige breier kan breien.
Mini handboek breitechnieken – Vikki Haffenden
Voor de beginnende breier is dit daarom een absolute must-have. Stap voor stap laat de auteur je in het boek zien hoe je alle breisteken en breitechnieken meester wordt. Ze geeft je daarnaast ook een overzicht van de benodigdheden en de materialen.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
In de teruggaande naald brei je steeds recht boven recht en averecht boven averecht. Voor een breed boordpatroon zet je een aantal steken op dat deelbaar is door vier en brei je de heengaande naalden steeds 2 (of meer) steken recht en 2 (of meer) steken averecht.