Is het dan nog verse bonen koffie? Nee, dan ben je alsnog oude koffie aan het gebruiken. Een koffieboon zal niet zoals een stuk fruit na verloop van tijd een mooi groen vachtje creëren. In principe kun je koffie na de houdbaarheid datum nog prima drinken, al zal de smaak niet meer optimaal zijn.
Droge koffie en thee tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits droog bewaard.
Tenzij er schimmel of meeldauw op zit, zou je koffie nog steeds prima te drinken moeten zijn . Het enige offer dat je hier moet brengen, is dat een deel van de smaak van je bonen of gemalen koffie mogelijk niet behouden blijft. Dit geldt voor zowel hele bonen als gemalen koffie.
Versheid staat voorop, letterlijk. Op de voorkant van de koffiebonen verpakking lees je namelijk de branddatum af. Zo weet je precies hoe vers jouw koffie is en blijft. Verse koffiebonen behouden hun verse smaak tot 8 weken na branddatum.
Hele koffiebonen hebben over het algemeen een langere houdbaarheid vergeleken met gemalen koffie, omdat de bonen hun versheid langer behouden. Ongeopende zakken koffiebonen kunnen zelfs tot een jaar na de branddatum vers blijven . Zodra u een zak koffiebonen opent, is het het beste om ze binnen drie weken te consumeren.
Je kan hier beter geen koffie meer mee zetten als: De koffiebonen een tijdje bewaard zijn zonder een luchtdichte afsluiting;De bonen nat zijn geworden;De koffiebonen niet meer goed ruiken of zichtbare schimmels bevatten.
ZOEK NAAR DE BLOEI
Een bleke, schuimige bloei is een zeker teken van verse koffie! Koffiebonen zijn gemaakt van organisch materiaal, dus wanneer ze worden verhit tijdens het brandproces, beginnen ze koolstofdioxide (CO2) af te geven. De bonen blijven ongeveer 14 dagen natuurlijke gassen afgeven - dit wordt 'ontgassen' genoemd.
Verlies van aroma
Als je bonen flauw, dof of zelfs helemaal niet ruiken, is dat een duidelijk teken dat ze hun versheid hebben verloren. Omdat aroma een grote rol speelt bij de smaakbeleving, resulteren muffe bonen vaak in muffe koffie.
vermijd vochtige plekken, zoals in de buurt van de gootsteen of waterkoker. als je je koffie op het aanrecht bewaart, moet deze in een ondoorzichtige, luchtdichte houder zitten, buiten bereik van warmte en licht. koop hele bonen die zo vers mogelijk gebrand zijn (niet te veel) voor een koffiebarervaring bij je thuis.
Als uw bonen oud zijn, hebben ze weinig tot geen onderscheidende geur , wat ook duidt op verlies van smaak. Controleer op oppervlakteolie - Vers gebrande koffiebonen hebben een mooie glans op hun oppervlak vanwege de oliën en lipiden die tijdens het brandproces naar de oppervlakte stijgen.
Het goede nieuws: Nee, koffie "bederft" niet echt op de manier waarop brood beschimmeld raakt of een banaan langzaam rot op je aanrecht. En het drinken van koffie van oude bonen maakt je niet ziek, zelfs niet als de houdbaarheidsdatum is verstreken . (We kunnen echter niet instaan voor de smaak.)
Vers gebrande koffiebonen kunnen in een afgesloten verpakking een heel jaar meegaan, en een week tot een maand als ze eenmaal geopend zijn . Gemalen koffiebonen hebben daarentegen een kortere houdbaarheid en blijven ongeopend een paar maanden vers, maar moeten binnen een paar dagen na opening worden geconsumeerd.
Na het verstrijken van de houdbaarheid van je koffie kan je het nog maanden tot enkele jaren blijven drinken (mits je het goed bewaart). Houd wel altijd in je achterhoofd dat het op een bepaald moment wel bedorven kan zijn.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Over het algemeen kunnen ongebrande koffiebonen tot 6 maanden worden bewaard. Sommige bronnen suggereren zelfs dat ze tot 12 maanden houdbaar zijn als ze goed worden bewaard.
Controleer de branddatum
Veel koffieliefhebbers beschouwen de "sweet spot" voor versheid als tussen de 3-30 dagen na het branden. Hoewel het consumeren van koffie die langer dan 4 weken geleden is gebrand prima is, zullen de bonen op dit punt hun essentie van smaak, zoetheid, bloemige tonen en meer hebben verloren .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bonen zijn gekiemd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar als je koffie flauw ruikt en smaakt, of erger nog, naar niks, dan is het muf . Je weet meteen dat je koffie muf is geworden als de geuren en smaken merkbaar zijn afgenomen.
Vers gebrande koffiebonen zijn op hun best binnen de eerste paar weken na het branden . Tekenen dat ze niet meer vers zijn of "bedorven" zijn, zijn onder andere een verlies van aromatische geur, doffe of gedempte smaken bij het zetten en een gebrek aan crema (voor espressobonen).
Gran Maestro Italiano Originale
De nummer één bestseller! Klanten prijzen de rijke smaak en het verfijnde Italiaanse aroma van deze 100% Arabica bonen. Bekroond als 'Beste product van het Jaar' in Nederland en België en winnaar van de prestigieuze 'Superior Taste'-award, gekozen door topexperts.
De kunst van het laten rusten van koffie na het branden
Om de beste koffie te produceren , moet je ze een pauze gunnen. In meer technische taal: vers gebrande koffie heeft een opbouw van koolstofdioxide die moet ontsnappen. Als je koffie probeert te zetten voordat de CO2 de bonen heeft verlaten, zal het brouwsel veel slapper worden.
Hoelang je koffiebonen kan bewaren hangt af hoe goed je het bewaart. De kwaliteit van de koffiebonen gaat namelijk vanaf 2 weken al achteruit. Als je correct de koffiebonen behandelt, is het advies deze binnen 8 weken te verbruiken.
Controleer de zak 's ochtends. Als uw koffiebonen in de afgelopen 7 tot 10 dagen zijn gebrand, zouden ze nog in de ontgassingsperiode moeten zitten. De zak zal opzwellen door de vrijgave van koolstofdioxide en 's ochtends zou u een opgeblazen zak met verse koffiebonen moeten hebben. Als ze niet vers zijn, blijft de zak plat .
We weten dat koffiebonen visueel olieachtig en glanzend moeten zijn, en hetzelfde geldt voor hoe ze moeten aanvoelen. Naarmate ze muf worden, worden ze brozer en droger omdat ze oliën verliezen.