Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Je wasdroger doet er ongeveer 2 uur over om je was volledig droog te krijgen. Maar op een mooie zomerdag gaat dat een stuk sneller. Wist je namelijk dat je was buiten al in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Zo bespaar je niet alleen flink wat energie, maar ook behoorlijk wat tijd.
Doordat het buiten hangt, waait er wind door je wasgoed heen, waardoor het vocht uit je kleding wordt geblazen. Zo droogt het dus sneller. Temperatuur: In de zomer en lente is het vaak lekker warm buiten. Ook de warmte zorgt ervoor dat je was sneller droogt.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is.
Je handdoeken en andere badstoffen kunnen ook nogal ruw worden van de zon, dus ook dit kan je beter in de schaduw ophangen. De was buiten ophangen kan bijna altijd zolang het droog is, zelfs met koud weer! Het enige waar je op moet letten is dat de luchtvochtigheid buiten niet te hoog is.
Het spreekt natuurlijk voor zich maar als je de mogelijkheid hebt kun je het beste en snelst de kleding in de zon drogen. De warmte van de zon en de wind zorgen ervoor dat de kleding sneller opdroogt. In de zomer moet je hier dan ook zeker gebruik van maken.
Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
De luchtvochtigheid
Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, droogt stucwerk sneller met warme lucht. Zorg tegelijkertijd wel voor voldoende ventilatie en zet de ramen lekker open en als je weg moet of ´s avonds op een kiertje.
De zon dood niet alleen bacteriën, maar kan er ook voor zorgen dat je witte was weer echt wit wordt. De zon bleekt vlekken in je kleding namelijk weg. Pas wel op met gekleurde was, deze kan hierdoor gaan verkleuren. Om dit tegen te gaan kun je gekleurde was dan ook beter binnenste buiten laten drogen.
Was drogen in de winter: tip 2
Als de luchtvochtigheid van de kamer niet te hoog is, droogt de was goed. Een logeerkamer, de overloop of een ongebruikte kamer zijn goede locaties. Tip: hang snel drogende kleding in het midden, en langzaam drogende kleding aan de uiteinden van het rek.
Windkracht: De wind zorgt ervoor dat het vocht uit de kleding wordt geblazen. Wanneer het flink waait, zal je was sneller drogen. Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt.
1.De was drogen doe je buiten
Buiten drogen wordt pas een probleem op regenachtige dagen, zoals deze week. Want ook al hang je het dan onder een afdakje: de lucht is zo vochtig dat het moeilijk is om het vocht uit de was te trekken.
Hang je wasgoed op
Ook binnen kun je je wasgoed snel drogen zonder droger. Je kunt dit binnen het beste doen met hangende wasrekken. Hang deze bijvoorbeeld aan de deur. Op die manier hangt je was hoog en dat is nuttig omdat warme lucht opstijgt: je kleding komt in de warme luchtcirculatie.
Laat kleding buiten luchten
Overbodige wasje voorkom je door je kleding na het dragen te laten luchten. Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
- Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht. Let erop dat je de föhn niet te lang op één plek op het kledingstuk richt, want sommige stoffen smelten (en vatten vlam) gemakkelijker en sneller dan andere.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Waar moet je op letten als je de was binnen wilt drogen
Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Was uit droger stinkt
Dit doe je met een nat doekje met wat schoonmaakmiddel. Ook kun je een nat washandje in schoonmaakazijn dopen. Doe dit natte washandje vervolgens in de droger en zet 'm aan. Wanneer de droger klaar is met draaien, zal de vieze geur die uit de droger kwam geneutraliseerd zijn.
De zon droogt je wasgoed extra snel, maar het kan er wel voor zorgen dat je wasgoed sneller lelijk wordt. De zon kan je kleding verkleuren en het maakt de vezels zwakker. Hang je was zo glad mogelijk op om kreukels te verminderen.