Waarom komen inbrekers graag terug? De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe.Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.
50% kans dat ze binnen 1 jaar terugkomen!" Is er al een keer ingebroken bij jou in huis? Helaas is er een grote kans op een tweede inbraak. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt.
Een woninginbraak wordt vaak gepleegd door een gelegenheidsdief. Zo'n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera's en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af.
Want uit de praktijk blijkt dat er drie factoren zijn waar inbrekers een enorme hekel aan hebben en die afschrikken: licht, lawaai en lang werk. Voorzie uw huis dus van (buiten)lampen met sensors.
Een inbreker blijft gemiddeld maar acht minuten in een woning en is dan weer weg. Dat is heel kort en op die tijd ben je niet terug van de winkel”, zegt preventieadviseur Macquoi. Sluit het hek rond de tuin, ook dat maakt het de dieven moeilijker om binnen de drie minuten in de woning te geraken.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)Raam op de benedenverdieping (23%)Voordeur (21%)
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Wat is verdacht gedrag? Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten.
De tekeningen duiden aan of er een alarminstallatie is, geld in huis is, de buren een oogje in het zeil houden en zelfs of de woning van een agent is", waarschuwt coördinator Conny Rousseau van het buurtinformatienetwerk (BIN) in Leeuwergem in de krant.
Zo wordt een grote groep sneller wakker, schrikken ze van bijna elk geluidje en voelen ze zich niet meer veilig in eigen huis. Daarnaast hebben veel mensen last van concentratieproblemen en kampen ze met het gevoel van boosheid en irritatie. Deze gevolgen kunnen lang aanhouden. Voorkomen is dus echt beter dan genezen.
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'.
WapenwedloopOvervallers, plofkrakers en zelfs inbrekers beschikken tegenwoordig over zware wapens als AK-47's of andere Kalasjnikovs. Ze gebruiken ze om omstanders of de politie op afstand te houden. Dat staat in het politierapport Nationaal Dreigingsbeeld dat vandaag is verschenen.
Gewoon aanbellen
Om erachter te komen of er iemand thuis is zijn sommige inbrekers zelfs zo uitgekookt om eerst gewoon aan te bellen en te kijken of iemand open doet.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Ze komen naar binnen door een open raam, een open deur of een bovenlicht, een klein raampjes boven een deur of raam. Sommige inbrekers hebben aan een opening van zo'n 15 centimeter al genoeg.
1. Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires. Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk. Ze kennen de vluchtwegen op hun duimpje en kunnen de risico's beter inschatten.
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht. Verschillende rechters hebben dat zo beslist. De schade aan de woning veroorzaakt door een inbraak is dus niet voor jou, maar de verhuurder zal die kosten moeten betalen.
Het aantal woninginbraken is sinds 2013 zelfs meer dan gehalveerd. In 2019 had de politie iedere dag gemiddeld 108 keer te maken met een woninginbraak of diefstal uit een huis. In 2013, het jaar waarin het aantal woninginbraken piekte, waren dit er gemiddeld 239 per dag.
De meeste inbraken vinden plaats in de winter
Op de website Politie.nl staat dat sinds 2017 de meeste inbraken in de winter plaatsvinden. In de tabel komt duidelijk naar voren dat er gedurende maanden november en december onwijs veel inbraken worden gepleegd. Ook in de zomermaand augustus zijn er veel inbrekers actief.