Een opbeetplaat (ook wel splint genoemd) kan helpen om kaakklachten te verminderen, door het ontlasten van de kaakgewrichten, het laten ontspannen van de kauwspieren en/of het beschermen van tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Bij u werd een zogenaamde stabilisatie-opbeetplaat (splint) geplaatst in verband met functiestoornissen van het kauwstelsel. Hier leest u hoe u het beste met de splint om kunt gaan.
Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee.
Wat het onderhoud betreft, kunt u de splint het best schoonmaken met een tandenborstel, een protheseborstel of een nagelborstel met azijn en/of afwasmiddel. Houdt u er rekening mee dat uw eigen tanden en kiezen extra goed gereinigd moeten worden om schade aan het gebit door het dragen van de splint te voorkomen.
Een 'knarsetanden bitje' van de tandarts wordt gevormd door middel van een opbeetplaat. Het bitje wordt ook wel een splint genoemd. Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
De vraag is waarom je in je slaap tanden knarst. Vaak heeft dit met oververmoeidheid of stress te maken. Daarnaast kan het een gewoonte zijn, bijvoorbeeld wanneer tandenknarsen na een periode van langdurige stress ontstaat. Je lichaam is dan zo gewend geraakt aan het tandenknarsen dat je hiermee door blijft gaan.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
Bij knarsetanden komen de kaken zo hard op elkaar dat er een knarsend geluid ontstaat. Er is dus sprake van een wrijving. Bij kaakklemmen wordt er hard gebeten op de tanden en is er minder wrijving tussen de kiezen.
Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen. Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Een nachtbeugel is net als de doorzichtige beugel van Invisalign een doorzichtig kunstof hoesje dat over de tanden geschoven wordt. Terwijl je slaapt zorgt deze ervoor dat je tanden en kiezen goed kunnen stabiliseren op hun nieuwe plaats.
Wanneer tijdens het sporten een klap of bal op het gebit terechtkomt, verdeelt de gebitsbeschermer de impuls over meerdere tanden. Door het dragen van een bitje wordt de kans op schade aan het gebit tijdens het sporten aanzienlijk verminderd. Mocht er toch een tand losraken, dan zorgt het bitje dat deze niet wegraakt.
De opbeetplaat is gemaakt van hard, doorzichtig kunststof en enkele metalen ankers. De opbeetplaat wordt zowel in de onderkaak als in de bovenkaak toegepast. De plaat bedekt alle tanden en kiezen die aanwezig zijn.
Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of een brug? Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid langer dan twee weken aanhoudt of heviger wordt.
Met (psycho- of fysiotherapeutische) ontspanningsoefeningen kan het ongewenste gedragspatroon in sommige gevallen worden doorbroken. Gedragstherapie is over het algemeen effectief bij kaakklemmen overdag. Een opbeetplaat is de eerste keus ter behandeling van tandenknarsen 's nachts.
Wat is het? Met geweld tandklemmen of over elkaar schuren van de gebitselementen, het geeft een schurend of knarsend geluid. Meestal is dit een onbewust dwanggedrag dat tijdens de slaap optreedt maar bij sommigen ook gewoon overdag. We zien het gedrag zowel bij kinderen als volwassenen (20% van de bevolking).
Wat weten we nog meer? Nou, het blijkt dus dat je lichaam die stress al na enkele seconden opslaat, en dan vooral in rondom je ogen, mond en je kaken. De spieren in dat gebied spannen zich aan, waardoor je onbewust je kaken op elkaar klemt of constant je wenkbrauwen fronst. Vooral depressieve gevoelens zorgen hiervoor.
De oorzaak van tandenknarsen is niet altijd duidelijk, maar het is meestal gekoppeld aan factoren zoals stress, angst of slaapproblemen. Je krijgt er niet altijd last van, maar sommige mensen krijgen gezichts- of hoofdpijn en knarsetanden kan ervoor zorgen dat je tanden slijten.
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.