Bij zenuwpijn is er sprake van een geïrriteerde, beschadigde of beknelde zenuw. Hierdoor ontstaan er veranderingen in de zenuwbanen die kunnen zorgen voor pijnprikkels. De klachten gaan meestal niet over zonder een gerichte behandeling.
Later kunnen soms de benen en handen gaan meedoen. De klachten wisselen in aard en ernst van persoon tot persoon. Veel mensen hebben er 's nachts meer last van. Zenuwpijn is hardnekkig, maar kan in de loop van jaren langzaam verdwijnen.
Neuropathische pijn treedt vaak maar aan één kant van het lichaam op en is bijna altijd een chronische aandoening, de pijn kan weken tot maanden of jaren aanhouden en is soms zelfs blijvend. De pijn is ook niet altijd voelbaar op de plek waar het gebied beschadigd of geïrriteerd is.
Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.Andere medicijnen helpen wat beter tegen de pijn.Bewegen is goed, ook bij pijn.Wordt de pijn erger, stop dan.
Er kan medicatie worden ingezet tegen de pijn. De anesthesioloog kan een injectie geven waardoor de zenuw verdoofd wordt of een ontsteking wordt verholpen. Tijdens een operatie kan een beknelling worden verholpen. Een arts kan met elektrische prikkels zorgen dat de spieren ontspannen en de pijn tijdelijk vermindert.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Een andere manier om de fysieke pijn te verlichten is door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan jou leren om je energie te verdelen en verkramping te voorkomen. Daarnaast kan de fysiotherapeut zorgen voor massage en ontspanning, wat de klachten ook doet verminderen.
Bij een ontstoken zenuw in uw tand of kies is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Een ontstoken zenuw geneest namelijk niet meer uit zichzelf.
Een scherpe doorsnijding van de zenuw is vaak goed te herstellen in tegenstelling tot een minder scherpe verwondingen. Bijvoorbeeld bij letsels met cirkelzagen of frezen waar de zenuw over een groot gedeelte wordt beschadigd.
Pijn kan ontstaan door een letsel van een zenuw. Vaak is niet zozeer de zenuw zelf beschadigd, maar de zenuwschede, die zorgt voor de voeding van de zenuw. Hierdoor ontstaat er een stoornis van de zenuwgeleiding, waarbij spontane pijnprikkels kunnen ontstaan.
De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt.Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt. Bovendien is er 's nachts een stuk minder afleiding, waardoor je je gaat focussen op de pijn die je voelt.
Zowel de zenuwvezels als de isolatiemantel worden beschadigd (neurotmesis). De zenuwvezels gaan opnieuw groeien, maar doordat de isolatie ontbreekt, ontstaat er een kluwen van zenuwvezels (zenuwlittekenweefsel of neuroom). De zenuwvezels bereiken de spier niet, en bij dit type letsel treedt geen spontaan herstel op.
Herstel. Het herstel van de zenuw kan afhankelijk van de plek van beschadiging maanden tot anderhalf jaar duren. Sommige patiënten voelen tijdens het herstel elektrische prikkels in de baan van de zenuw. Dit voelt soms prettig, omdat dit het gevoel geeft dat er iets gebeurt.
De zenuw moet helemaal uitgroeien vanaf de plek waar deze hersteld is naar het doelorgaan (vingertop, huid of spier). Afhankelijk van de afstand kan dit een half jaar tot een jaar duren. Koude-intolerantie (pijn en of verkleuren bij kou) treedt vaak op en herstelt over het algemeen niet of nauwelijks.
Zenuwpijn vanuit de wervelkolom: Bij zenuwpijn vanuit de wervelkolom heeft u vaak specifieke uitstralende pijn in de armen of benen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hernia in de rug of een vernauwing van het kanaal waar de zenuwen doorheen lopen. Om dit te onderzoeken kan een MRI-scan gemaakt worden.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
Langdurige stress kan het zenuwstelsel negatief beïnvloeden, wat kan leiden tot symptomen van neuropathie, zoals tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Dit gebeurt doordat stress de bloedtoevoer naar de zenuwen kan beperken en ontstekingen kan veroorzaken.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen.
Ook een beknelde zenuw kan de bewegingsvrijheid in een gewricht beperken. Massage is een ideaal middel om spieren en bindweefsel weer ontspannen en soepel te maken. Maar uitsluitend massage van de pijnlijke plek zal doorgaans niet tot een blijvende verbetering leiden.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende pijncentra van DC Klinieken. De behandelingen worden uitgevoerd door multidisciplinaire pijnteams. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van zenuwpijn effectief worden behandeld.
Welke behandeling is mogelijk? Gewone pijnstillers zoals paracetamol, aspirine of diclofenac werken niet goed bij neuropatische pijn. Medicijnen die de zenuw blokkeren of in de hersenen de verwerking van de pijnprikkel veranderen werken beter.
Schietende, zeurende tot stekende uitstralende pijn in één been of bil. Pijn kan ook branderig van aard zijn. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen.