Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige, acute ziekte. De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt. Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen.
In het primaire stadium van de infectie lijken de symptomen op die van griep (spier- en gewrichtspijn, keelpijn, koorts). Vervolgens kan er rode huiduitslag ontstaan, naast spijsverteringsklachten (diarree, braken). Pas nadien manifesteert de eigenlijke shock zich, met lage bloeddruk, versnelde hartslag, verwardheid …
TSS uit zich vaak in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Ook een hoge koorts kan een symptoom zijn. Andere symptomen kunnen zijn: Uitslag over een groot deel van het lichaam.
Ze kunnen giftige stoffen aanmaken. Zodra u een tampon langdurig inhoudt, kunnen de giftige stoffen in uw bloedbaan raken. Hierna ontstaat er een infectie, waardoor het Toxic Shock Syndrome kan worden veroorzaakt. Het is daarom erg belangrijk om te letten op uw hygiëne als u een tampon gebruikt.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
Dit gebeurt 1-2 weken nadat de huidirritatie is begonnen en doet zich voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen. Elk van deze symptomen zouden kunnen betekenen dat je TSS hebt. Het kan zijn dat ze niet allemaal tegelijk optreden, maar meestal heb je er meer dan een als je TSS hebt.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
TSS komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor, maar heeft vrijwel nooit een dodelijk afloop.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Tamponziekte is een acute, zeldzame ziekte die vaak ernstig verloopt. Hoewel het Toxic Shock Syndrome (TSS) bij iedereen (zowel mannen als vrouwen) kan optreden, bestaat ongeveer de helft van de patiënten uit jonge menstruerende vrouwen die tampons gebruiken.
Hoe lang kun je je tampon maximaal laten zitten? Dit hangt er vanaf hoe hevig je ongesteldheid is. Maar iemand met een normale menstruatie zou haar tampon elke 4 tot 6 uur moeten vervangen. En als je meer bloed verliest dus eerder.
A: Ja, Beppy zit namelijk in je vagina. De vagina, urinebuis en anus liggen van elkaar gescheiden en hebben hun eigen openingen. Je hoeft de tampon dus niet bij elk toiletbezoek te wisselen.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Door een tampon langer in te houden dan de voorgestelde acht uur loop je het risico op toxic shock syndrome (TSS), de tamponziekte, een uiterst zeldzame maar levensbedreigende bacteriële infectie die geassocieerd wordt met superabsorberende tampons.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.
Vouw de cup in het midden samen en houdt vast aan de bovenkant. Breng de cup zo ver mogelijk in. De cup vouwt automatisch uit, waarna de onderkant vlak is. Gebruik bij het uitnemen het uitneemlusje.