Als je een goede huidverzorgingscrème dik op je huid smeert, werkt het niet beter. Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes.
Is de hoeveelheid cortison in je bloed maandenlang te hoog ? Dan verdik je vaak, omdat de opbouw en afbraak van het vet verandert, de eetlust toeneemt en het vocht wordt vastgehouden.
Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
Betamethason remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen. Dit middel is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Bij ontstekingen van de huid, zoals eczeem, insectensteken, psoriasis, lupus erythematodes (LE) en lichtovergevoeligheid. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
De werkzame stof in dit middel is betamethason-17-valeraat. Dit is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) dat ervoor zorgt dat de klachten, die veroorzaakt worden door huidaandoeningen, verminderen. Dit middel trekt na aanbrengen snel in de huid.
Dit middel wordt voorgeschreven voor de behandeling van hoofdhuidproblemen met ontsteking en jeuk (zoals psoriasis, een terugkerende huidaandoening met schilferende, droge huiduitslag), die reageren op krachtige corticosteroïden. Dit middel wordt voorgeschreven voor volwassenen en kinderen ouder dan 1 jaar.
Een mogelijkheid is de hormoonzalf af te bouwen en over te stappen naar een lichtere hormoonzalf sterkte. Een voorbeeld van afbouwen is 3-4 x per week smeren of om de dag met een lagere hormoonzalf-sterkte.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
LOKALE BIJWERKINGEN: Lokaal wil zeggen dat bijwerkingen optreden op de plaats waar het corticosteroïd gesmeerd wordt. Het betreft dan met name verdunning van de huid (atrofie). Daarnaast kan de huid gevoelig worden en kleine rode vaatverwijdingen (couperose) gaan tonen.
Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
Een zalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water. Een crème is een samenstelling van vet en water en een lotion bevat veel water. De Latijnse benaming voor zalf is unguentum, dit staat vaak op het etiket van de tube (bijvoorbeeld ung.
Uierzalf is een vochtbestendige vaseline-achtige zalf. Het middel heeft geen vaste receptuur; de samenstelling verschilt van leverancier tot leverancier. De zalf kan bijvoorbeeld een mengsel zijn van vaseline en lanoline met daaraan toegevoegd een bacteriedodend en schimmelwerend ingredient, zoals triclosan.
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen. Gelukkig maar, anders zouden we niet door de regen kunnen lopen, in het zwembad kunnen liggen of uitgebreid douchen.
Meestal wordt het gebruik van de crème voor ongeveer drie weken voorgeschreven. Wanneer de jeuk afneemt kan het gebruik van de zalf afgebouwd worden.
Door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid (of door geneesmiddelen opgewekte gevoeligheid voor de zon) doet zich voor als een medicijn dat normaal geen gevoeligheid veroorzaakt door licht wordt geactiveerd als gevolg van een wisselwerking met UV-straling bij het binnendringen van de huid.
De verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.