Vul een glas met water en leg je haar in het glas.Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn. Zo worden je haarvezels sterker en maak je je haar minder breekbaar!
Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen. Als de schade eenmaal is aangericht, is daar niets meer aan te doen.
Beschadigd haar is heel vervelend. Vaak verliest het haar zijn glans, voelt droog en stug aan en heeft het ook nog eens gespleten punten of breekt het haar zelfs af.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.
Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.
De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Allereerst moeten we helaas vertellen dat je dun haar niet écht dikker kunt maken. Het is namelijk genetisch bepaald of je haar dun, gemiddeld of dik is. Zo zijn er drie verschillende haardiktes. De dunne haardikte is ± 0,03 mm, de gemiddelde haardikte is ±0,06 mm en een dikke haardikte is ±0,09 mm.
Doe de test!
Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Onderaan de follikel bevindt zich de bulbus met aan de basis daarvan de huidpapil. Kleine haarvaatjes voeren daar de voedingsstoffen en zuurstof aan die nodig zijn om het haar te laten groeien. Bovenaan de bulbus bevindt zich de talgklier. Die produceert de talg (huidsmeer) die het haar soepel houdt.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Het structureel dragen van een knot 's nachts kan dan ook zorgen voor ernstige beschadiging van je haar. De gezondheid van je haar kan achteruit gaan en de dikte van je haar kan verminderen. Dat wil je natuurlijk niet. Ga daarom voor het slapen altijd voor een kapsel waarbij geen spanning op je haren komt te staan.
Als de lokken rond je gezicht niet lang genoeg zijn om mee in je staart te krijgen, laat ze dan gewoon loshangen. Idem voor de haren in je nek. Dé oplossing? Een half-up ponytail.
Even snel in een knot of een staart zodat je er geen last van hebt, lijkt dan misschien een hele goeie oplossing. Maar zeker slapen met een knot in, moet je eigenlijk nooit doen. Je haren worden op deze manier afgekneld én breken af.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Om de haaruitval te verminderen, is het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen. Als de conditie verbetert, kan de haaruitval tijdelijk zijn. Het duurt echter vaak meerdere maanden, voordat het haargroeiproces zich weer herstelt. Verwacht daarom niet direct zichtbare verbetering.