De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Kleine tot grote vlinderstruiken
De compact groeiende Buddleja 'Blue Chip', 'Lilac Chip', 'Purple Chip' en 'White Chip' worden slechts 80 cm hoog en kan ook goed in een ruime pot groeien. Buddleja 'Miss Ruby' blijft klein en bloeit rijk en lang met roodpaarse bloemen, tot 100 cm.
Buddleja davidii Free Petite Blue Heaven is een dwergvlinderstruik: hij wordt maximaal 80cm hoog en doet het ook goed in (flinke) potten.
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter!
Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit? Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit.
Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii 'Dartmoor', 'Empire Blue' en 'Ile de France' er heel goed af. Ook Buddleja alternifolia was een goed vlindertrekker, vooral omdat deze bloeit in mei, als er nog weinig andere vlinderstruiken voedsel bieden.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Snoeitips. Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft. Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit!
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
De vorm is opgaand en open met overhangende takken die na verloop van tijd gemakkelijk tot 2 m. breed kunnen worden. Buddleja kan aangeplant worden als solitair of in groep, leent zich voor kleine tuinen - de mini-buddleja's die niet groter worden dan 1.50 meter - en voor borders en massieven van de grotere tuinen.
Dwerg Vlinderstruik Snoeien
Na de vorst snoeien, waarschijnlijk in maart/april. De vlinderstruik terugsnoeien op ongeveer 30 tot 50 centimeter. Snoei boven een paar uitlopers want die vormen volgend jaar de takken van deze vlinderstuik.
Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
De Buddleja davidii Pink Delight bloeit van juli tot en met augustus met enorme prachtige roze bloempluimen. Deze Pink Delight heeft één van de grootste bloemen van alle vlinderstruik soorten, soms kunnen ze wel tot een halve meter lang worden! Een 'delight' om te zien dus.
Hoeveel planten per meter Hoeveel planten gebruik ik per M2 bij een vak beplanting? 1 vlinderstruik per 1m2 is voldoende.
Wanneer vlinderstruik verplanten? De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.
Wanneer de bloemen van je vlinderstruik in de zomer zijn uitgebloeid, kun je deze terug knippen en mogelijk nog een tweede bloei stimuleren. De tweede bloei is meestal minder uitbundig maar zorgt er wel voor dat je vlinderstruik er weer kleurrijk uitziet.
Het nadeel van een vlinderstruik is dat het wel de volwassen dagvlinders voedt, maar niet hun kroost. Voor hun rupsen hebben dezelfde vlinders o.a. brandnetels, look-zonder-look, inheemse grassen en bloeiende klimop nodig. Zonder rupsen geen vlinders, dus die moeten ergens groot worden.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
De vlinderstruik is een goede winterharde plant en kan hele strenge vorst aan. Als de plant eenmaal heeft gebloeid, zal die in de herfst/winter zijn blad verliezen. Zorg er wel voor dat je de Buddleja niet te vroeg terugsnoeit, dit kan er namelijk voor zorgen dat de takken kapotvriezen.
Dit kan variëren van wit, geel, rood tot paars. De bloemen zijn er vooral in de maanden augustus en september en bevinden zich in pluimen, waardoor de vlinderstruik ook wel herfstsering wordt genoemd. De Latijnse naam Buddleja davidii is afgeleid van twee biologen Buddle en David.
Ze staan de ganse dag in volle zon en de ene is purper en de andere wit, maar veranderen van kleur doen ze niet en ze worden evenmin bemest.
'Globosa' is een groenblijvend vlinderstruik met gele bolvormige, geurende bloemen; 'Camkeep' en 'Dartmoor' hebben vertakte paarsroze bloemtrossen.
Vlinderstruik (Buddleia davidii)
De zoetgeurende, lila, rode, witte of gele bloemaren lokken vooral vlinders (koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos, atalanta), maar ook andere insecten aan. Het is een (meestal) bladverliezende heester die zich in iedere tuin thuis voelt.
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.