Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen. Vlees en zeevruchten kunnen probleemloos ingevroren worden, maar eens ze ontdooid zijn, mag je ze niet meer opnieuw in de vriezer leggen.
Vla is een zuivelproduct en hoort thuis in de koelkast. Geopende vla kun je 4 tot 6 dagen in de koelkast bewaren.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op 'n rijtje gezet: pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen. gerechten die al gefrituurd zijn.
Wij raden dus af om te proberen vanillepudding in te vriezen. Maar als je het toch wilt proberen, wikkel de pudding dan in met huishoudfolie of bewaar hem in een luchtdichte bak en zet hem in de vriezer.
Let op: Kruimel roomvlaaien en vlaaien met slagroom dienen in de koelkast bewaard te worden, zie hiervoor het voorgaande bewaaradvies. Wie optimaal van onze vlaaien wil genieten, adviseren wij deze binnen een dag te consumeren. Invriezen: Rastervlaaien kunnen worden ingevroren, maar de kwaliteit zal hierdoor afnemen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vla heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium.Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.
Uiteraard horen zuivelproducten in de koelkast. De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard.
Sommige sauzen kan je invriezen, maar alles op basis van eieren giet je beter na een paar dagen weg. Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
Vanille vla uit de supermarkt is alleen niet zo gezond als dat men vroeger dacht. Afgezien van de eiwitten en calcium bevat het ook een flinke hoeveelheid suiker. Dat is niet verstandig als je gewicht wilt verliezen of diabetes hebt.
Om het vanillevla te mogen noemen, moet er geen aroma in zitten, maar vanille-extract. Op de eerste plek eindigde de vla van Campina Boer en Land en de tweede plek is voor Weerribben Zuivel, met biologische vanillevla die ze wel echt vanillevla mogen noemen omdat hier echte bourbon vanille aan toegevoegd is.
Wanneer u ongewenst gewicht verliest, ziek bent of moet herstellen heeft u 1,5 tot 2 keer zoveel eiwitten nodig dan normaal. Vooral dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, gevogelte, (karne-)melk, yoghurt, vla, pap, kwark, (smeer)kaas en ei zijn rijk aan eiwitten.
Vla, ijs of pudding
Ze vallen dan ook niet binnen de Schijf van Vijf, maar dat betekent niet dat je ze nooit mag eten. Af en toe een ijsje, schaaltje vla of pudding kan best, maar het is volgens het Voedingscentrum niet verstandig om het elke dag te nemen.
In een bakje vanille vla van 150 gram zit 9,3 gram hoogwaardige melkeiwit. Eiwitten (proteïnen) zorgen voor sterke spieren, sterke botten en energie. Daardoor voel jij je fit en vitaal. Eet dus voldoende producten met eiwitten op een dag.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
Vla kan worden genuttigd in combinatie met bitterkoekjes, appelmoes, bananen, hagelslag/vruchtenhagel en vele andere etenswaren. Een andere combinatie is vanillevla met aalbessen. Een nagerechtvariant met vla is de vlaflip. In het Limburgs wordt het woord vla soms ook gebruikt om Limburgse vlaai mee aan te duiden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Het ontdooien kan het beste door de gesloten doos in de koelkast te zetten. Doe dit ruim van tevoren. Gebak of taart heeft wel 8 tot 10 uur nodig om in de koelkast te ontdooien.
De crème taarten (grenache, gateau, miserable) zijn relatief lang houdbaar. Meerdere producten zijn ook in een diepvriesvariant te bestellen. Het product wordt dan bevroren aangeleverd en kan een periode van ongeveer drie maanden bewaard worden.
De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen. De slagroom is wel geschikt om in soep of ijs te verwerken. Geklopte slagroom kun je in toeven invriezen, maar versgeklopt blijft toch echt het allerlekkerst.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking. Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.
Banketbakkersroom kun je 4 – 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de room ook invriezen, op die manier kun je het in een luchtdicht bakje tot 3 maanden bewaren.