De Olea Europaea is prima geschikt voor in de Nederlandse tuin. De bomen kunnen in pot op het terras gezet worden of juist in de volle grond geplaatst worden. De olijfboom staat het beste op een hoge droge plek in de tuin. Daarnaast staat de olijfboom graag op een zonnige plek in de tuin.
De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst. Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen.
Wanneer een olijfboom aanplanten? Het planten van een olijfboom in de volle grond of een pot is het hele jaar mogelijk, behalve bij vorst. De meest ideale periode is in het voorjaar of najaar.
De olijfboom is een prachtige boom die veel voorkomt in gebieden rond de Middellandse Zee. Deze wintergroene bomen zijn goed bestand is tegen de Nederlandse winters. Ook al zijn ze winterhard tot zo'n -8 graden Celsius, bij langdurige en strenge vorst is extra bescherming aan te raden.
De Olea europaea (olijfboom)voelt zich het best thuis op een zonnige plaats in een goed vochtdoorlatende kleigrond, maar dit kan ook een zandgrond zijn.
Olijfboom in de winter
Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -10 C. dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en koude, uitdrogende wind stevig te beschermen.
Echter een olijfboom is een echte dorstlesser. In de mediterraanse gebieden maakt hij diepe wortels en kan hij goed tegen de droogte omdat hij diepe wortels maakt. Wij in Nederland hebben vaak de olijfbomen in een mooie plantenbak staan. De regen valt hier bijna niet in en de grond droogt teveel uit!
Per jaar groeit de olijfboom gemiddeld 1 centimeter per jaar. De olijfboom 10-15 cm stamomtrek zal tussen de 10 en de 15 jaar oud. De olijfboom met een stamomtrek van 40-60 cm, zal ongeveer 40 tot 50 jaar oud zijn.
Door te snoeien krijg je een mooie volle bol. Bovendien hebben ook de binnenste takken lucht en licht nodig om te groeien en daarvoor zul je de takken die dit in de weg staan moeten snoeien. De olijfboom staat er niet om bekend dat hij een snelle groeier is, maar hier geldt wel: snoeien doet groeien.
Een olijfboom heeft zon nodig! Deze bomen komen namelijk van nature uit het zonnige zuiden. Zet je olijfboom dan ook op een zonnige standplaats, zoals op het westen of op het zuiden. Hoe meer zon je boom krijgt, hoe sterker je boom wordt en hoe mooier je boom eruitziet.
Deze gedachte is begrijpelijk. Van nature wortelt de olijfboom namelijk diep in de grond en kan hij langer zonder water. Olijfbomen die geplant zijn in potten of indien ze net geplant zijn in de volle grond hebben echter een compacte kluit. Daarom moet worden voorkomen dat de grond niet geheel uitdroogt.
Zeker als je een mediterrane sfeer in je tuin wilt creëren, is de olijfboom een geschikte boom. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter blijft het blad aan de boom. Zo geniet je het hele jaar door van de olijfboom in je tuin. Dat maakt deze boom erg populair in Nederland.
Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Festuca is een goede bodembedekker maar u kunt hem ook mooi aan de voet van een olijfboom plaatsen.
Hoeveel een olijfboom per jaar groeit, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de bodemkwaliteit en de verzorging. Over het algemeen groeit een jonge olijfboom ongeveer 30-60 centimeter per jaar.
Wanneer krijgt mijn olijfboom olijven? Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat olijfbomen geen olijven krijgen, voordat ze een leeftijd van 4 of 5 jaar hebben bereikt.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Als de plantenbak te klein wordt, moet de olijfboom verpot worden. Dan groeit hij beter. Zet hem bij het verpotten in een bak die zo'n 15% groter is dan de oude, want dan kan de boom lekker doorgroeien. Zorg er ook voor dat er voldoende waterafvoer in de pot is zodat er geen wortelrot kan ontstaan.
Na de winter komt de olijfboom weer tot leven en begint hij nieuwe scheuten en bladeren te vormen. Door te snoeien tijdens deze groeiperiode, kan de boom snel herstellen en bevorder je de groei. Wacht tot de laatste vorst voorbij is voordat je begint met snoeien.
Het aanbod is beperkt
Voor de productie van andere houtsoorten worden vaak speciaal bossen aangelegd, waarbij er met bepaalde middelen voor wordt gezorgd dat deze bomen zo snel mogelijk groeien. Dit wordt niet gedaan voor de productie van olijfhout en het aabod is daarom beperkt en het product blijft uniek.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro.Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de tuinplant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
De beste planttijd is het voorjaar. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijk je de koude van de winter en kan de boom zich goed voorbereiden op een warme zomer. De olijfboom zal de winter daarna beter doorkomen omdat hij al goed vastgegroeid is. Nachtvorst in het voorjaar kan geen kwaad.