In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Traditioneel bestaat het gerecht uit aardappels en groenten, maar tegenwoordig zijn er tal van varianten. Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
Dat hangt af van de hoeveelheid die je gaat ontdooien. Porties voor slechts één persoon heeft 2 tot 3 minuten op 700W nodig.Ontdooi je direct vier porties?Dan moet je het 8 tot 12 minuten op 700W in de magnetron opwarmen.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Aardappelen opwarmen is geen goed idee. Het is niet zozeer schadelijk, maar let er wel op dat je je restjes zo snel mogelijk in een luchtdicht doosje in de koelkast plaatst. Doe je dit niet? Dan vermenigvuldigt de bacterie botulinum zich, waardoor je een voedselvergiftiging kunt oplopen.
Het twee keer invriezen van hutspot zorgt dat smaak- en textuur verloren gaat. Het is bovendien onverstandig om een gerecht met zoveel ingrediënten te lang op kamertemperatuur te bewaren.
De stamppot van aardappels, wortels en uien wordt hutspot genoemd. In beide benamingen zit het woord pot. In de ene pot wordt de inhoud gehusseld en in de andere wordt het gestampt. Van beide namen voor dit type meng gerecht is het woord hutspot ouder dan het woord stamppot.
Een kliekje over? Doe het dan in een goed afsluitbaar koelkastdoosje zet het op de koudste plek in de koelkast. Heb je een nul graden lade bewaar het dan daar. Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op.
Aardappels. Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Stamppot boerenkool, dus gekookt, kun je ook invriezen. Dit kun je ongeveer drie maanden bewaren inde vriezer.
Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca.3 minuten geblancheerd worden.Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare boerenkool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 3 maanden in de diepvries (bij minimaal -18ºC) bewaren.
Natuurlijk kun je stamppot ook invriezen. Ook dan is het aan te raden om de stamppot in een goed luchtdicht bakje te doen en vervolgens binnen twee uur in de vriezer te plaatsen. Je kunt de stamppot dan tot drie maanden bewaren. Belangrijk wel is dat je vriezer op de temperatuur van -18 graden Celsius is ingesteld.
STAMPPOT BOERENKOOL
We trappen de lijst af met een echte Nederlandse klassieker: stamppot boerenkool! Wist je dat dit de meest gegeten stamppot is in Nederland? Dé ultieme Hollandse kost bestaat uit kruimige aardappelen, boerenkool, een scheutje melk, spekjes en jawel: een rookworst.
Meest gezonde stamppot
Bij elke stamppot staat aangegeven hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels het bevat. Hier is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon (400 gram). Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot.
- Laat de aardappels goed uitstomen na het koken. Dit zorgt ervoor dat de stamppot niet te nat wordt. - Maak de stamppot extra smeuïg door een scheut warme melk en een klontje boter toe te voegen aan je puree.
Ga pas hutspot invriezen wanneer deze volledig is afgekoeld. In een diepvrieszakje kan je dan weer de lucht er uit halen. In een doosje doe je hem best stampvol. Door op het deksel te drukken laat u weer zoveel mogelijk lucht uit.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Je kan de hutspot het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180 graden), ca.8-10 minuten. Het vlees met jus kan eventueel afgedekt mee in de oven. Ze kunnen beide ook prima worden opgewarmd in de magnetron, afgedekt met magnetronfolie ca.
Je kunt de stamppot boerenkool vanuit de koelkast opwarmen in de magnetron of, nog lekkerder, met een klontje boter in een koekenpan. Er komt dan een lekker, knapperig korstje op waardoor de boerenkool een beetje smeuïg wordt.
Verhit restjes door en door
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.