Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Risico's van hypothyreoïdie op de lange termijn
Hypothyreoïdie kan ook leiden tot een hoge bloeddruk en daarbij een verhoogde cholesterolwaarde. Glaucoom: de kans op een verhoogde oogboldruk en daarmee tot gezichtsverlies is toegenomen.
Een hoge bloeddruk geeft weinig tot geen klachten. Heel bedrieglijk, want het is wel degelijk gevaarlijk. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Veelvoorkomende schildklierklachten
Bij een te snel werkende schildklier kun je denken aan bijvoorbeeld: hartkloppingen, zweten en gewichtsverlies. Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.
Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Van een hoge bloeddruk merkt u zelf meestal niets. Als uw bloeddruk echter lange tijd te hoog is of ernstig is en u wordt niet behandeld, kunt u wel klachten krijgen zoals:hoofdpijn. vermoeidheid.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Je hebt een hoge bloeddruk
Je hebt je bloeddruk niet thuis gemeten. Bij een bovendruk van 140 of hoger heb je dan een hoge bloeddruk.
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie. In de dubbelblinde, placebogecontroleerde cross-over studie werden 110 mensen met een hoge bloeddruk geïncludeerd.
De meeste mensen met een hoge bloeddruk merken daar niets van. Als de hoge bloeddruk een lange tijd niet wordt behandeld, kunt u wel klachten krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, rusteloosheid of kortademigheid.
Naast vermoeidheid en zwakkere botten heeft een tekort namelijk invloed op het functioneren van organen als ogen, schildklier en huid, maar het kan ook psychische klachten veroorzaken.
Met de Veroval® zelftest Schildklier kun je binnen 10 minuten te weten komen of je schildklier te langzaam werkt. Met behulp van deze sneltest kun je gemakkelijk, in je eigen vertrouwde omgeving, testen of je schildklier te langzaam werkt (hypothyreoïde). Het enige wat je nodig hebt is de zelftest en 10 min.
Een stijgende TSH-waarde kan dus wijzen op een tekort aan schildklierhormonen (oftewel: op een verminderde schildklierwerking), maar dat hóeft niet! De refrentiewaarde van TSH ligt tussen de 0.22 en 4.4 mlU/L. Maar een gezonde TSH-waarde ligt tussen de 1 en 1.2 mlU/L Een waarde van 4.2 kan dus toch al te hoog zijn!