Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven. Gebeurt dat niet? Dan blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor het voertuig en bijbehorende verplichtingen.
Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.
1b.
Bij verkoop dient een compleet kentekenbewijs te worden ingeleverd. Is je kentekenbewijs niet compleet, vraag de ontbrekende documenten dan (opnieuw) aan op de website van RDW: www.rdw.nl. Je moet er rekening mee houden dat de ontvangst van de aangevraagde documenten enige tijd kan duren.
Een kentekencard is een kentekenbewijs. Hiermee kun je aantonen dat jij de eigenaar bent van het voertuig dat bij de kentekencard hoort. Je kunt het zien als een soort ID-kaart van bijvoorbeeld je auto of motor. Op de kentekencard staan gegevens van het voertuig en gegevens over de eigenaar van het voertuig.
Het is erg verleidelijk om je kentekencard in de auto te bewaren. Maar doe dit niet. Bij diefstal van de auto moet je namelijk altijd het volledige kentekenbewijs kunnen inleveren bij de verzekeraar.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar.
De kentekencard en de tenaamstellingscode gaan naar de koper en jij ontvangt als verkoper een vrijwaringsbewijs. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor de belasting, verzekering, apk en eventuele bekeuringen op het kenteken.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Hoe lang vrijwaringsbewijs bewaren? Er is geen verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs.Wel is het verstandig om dit bewijs gewoon altijd te bewaren. Bewaren zorgt ervoor dat je geen enkel risico loopt op problemen bij valselijk gebruik van het kenteken of bij eventuele fouten in de administratie.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Geldige ID-kaart of paspoort: hiermee laat je de koper zien dat je betrouwbaar bent. Voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs óf de kentekencard. Overschrijvingsbewijs óf tenaamstellingscode. Onderhouds- en reparatie boekje, zodat de koper vertrouwen krijgt bij het voertuig en precies weet wat ermee is gebeurd.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Je krijgt het vrijwaringsbewijs gelijk mee als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats moet de koper naar het postkantoor.
Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Het oude papieren kentekenbewijs van voor 2014 bestaat uit de volgende onderdelen: voertuigenbewijs;tenaamstellingsbewijs;overschrijvingsbewijs.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Het volledige kentekenbewijs. Deze bestaat uit het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2). Een kentekencard en de tenaamstellingscode is ook voldoende.
Een EHBO doos is niet verplicht in de auto. Dat betekent echter zeker niet dat het niet verstandig is om er toch eentje aan boord te hebben.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
Je bent verplicht je kentekenbewijs bij je te hebben als je met je auto rijdt. De politie kan er bij aanhouding naar vragen. De politie kan een boete opleggen als je het kentekenbewijs niet kunt tonen. Je hebt het kentekenbewijs ook nodig als je de auto wilt verkopen, exporteren, slopen of schorsen.