Een lange autorit met je baby Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd autostoeltje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een R129/i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Het is niet goed voor je baby om lang in dezelfde houding te zitten. Daarom wordt nadrukkelijk aangeraden om je baby niet langer dan één uur achter elkaar in een babyautostoeltje te vervoeren, en niet langer dan twee uur per dag. In een autostoeltje kan je baby niet of nauwelijks bewegen.
Kinderstoelfabrikant zoals Stokke en Maxi-Cosi waarschuwen zelf ook dat een baby niet langer dan 30 minuten per dag mag zitten in een autostoeljte gedurende de eerste 3 tot 4 maanden (Stokke) en Maxi-Cosi geeft aan zeker niet langer dan 2 uur op rij in een autostoel mag doorbrengen.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Jonger dan één jaar: Altijd een zitje tegen rijrichting. Ouder dan één jaar: Een zitje in rijrichting kan, maar het is beter om zo lang mogelijk een zitje tegen rijrichting te gebruiken.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Groep 0/1 is geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot circa 18 maanden (0-18kg). Als het hoofdje van je kindje boven de hoofdsteun van het autostoeltje uitkomt is je kindje toe aan het volgende autostoeltje. Je schuift dan door naar de volgende groep, groep 2/3 dus.
Een lange autorit met je baby
Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Autostoeltje voor meerdere leeftijden: vanaf ongeveer 9 maanden tot 12 jaar / 9 tot 36 kg (Groep 1/2/3) Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden.
In een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje mag je kind in theorie voorwaarts vervoerd worden zodra ze 9 kg wegen – gemiddeld is dat op het moment ze 9 maanden oud zijn. Een i-Size autostoeltje moet steeds achterwaarts georiënteerd zijn tot je kindje 15 maanden oud is.
3 smalle zitverhogers
Zijn alle 3 je kindjes ouder dan 4 jaar? Kies dan voor 3 smalle zitverhogers met rugleuning, zodat ze veilig naast elkaar op de achterbank passen. De meeste auto's hebben geen isofix bevestiging voor de middelste stoel. Hierdoor bevestig je deze autostoel alleen met de 3 punts autogordel.
We kunnen je helpen te beslissen wat de beste positie voor je autostoeltje is. 1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek! De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.
In Frankrijk wordt gekeken naar de leeftijd van een kind. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd waarbij ze een in hoogte verstelbare veiligheidsgordel moeten dragen.
De klassieke baby autostoel of autostoel groep 0 gaat mee tot je baby ongeveer 1 jaar oud is.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
De Cybex Cloud Z is een groep 0 autostoel. Dat houdt in dat dit stoeltje gebruikt kan worden vanaf de geboorte van je kindje tot een maximaal gewicht van 13 kg. Dit komt overeen met een leeftijd van ongeveer 15 maanden.
Een buggy is de ideale wandelwagen die je makkelijk meeneemt en opbergt. Je gebruikt hem zodra je kindje tussen de zes en negen maanden oud is en zelfstandig rechtop kan zitten. Hij is geschikt tot een leeftijd van ongeveer vier jaar oud. Vanwege het formaat neem je een buggy makkelijk mee in de auto of op reis.