Er zijn ernstige en/of onmiddellijke allergische reacties gerapporteerd; de symptomen daarvan kunnen zijn: netelroos, zwelling van het gezicht of de keel, kortademigheid, piepende ademhaling en flauwvallen.
Zo'n reactie is te herkennen aan jeuk, benauwdheid en het opzwellen van de tong. Dus twijfel je of je een allergische reactie hebt, neem dan contact op met de kliniek of met de huisarts.
De belangrijkste bijwerkingen zijn slikproblemen, hangend ooglid, oorontsteking, pijn, virusinfecties en spierzwakte. Verder kunnen mensen met de spierziekte myasthenia gravis en mensen met slikproblemen of ademhalingsproblemen extra last van hun aandoening krijgen.
Botox is een eiwit. Hierdoor is er maar een kleine kans dat er 'griepachtige' symptomen optreden. Denk dan aan vermoeidheid, lichte koorts of spierpijn. Deze symptomen verdwijnen binnen een paar dagen.
Hyaluronzuur komt in het menselijk lichaam veelvuldig voor. Dus de kans op een allergische reactie op Hyaluronzuur is uitermate klein. Er is echter altijd een mogelijkheid om allergisch te worden, zelfs voor zonlicht en water.
Botox voor je gezicht
Je aangezichtsspieren trekken eigenlijk continu aan je huid, waardoor er op den duur plooien ontstaan. Een spuit met botox ontspant deze spieren tijdelijk, waardoor de plooien minder zichtbaar worden en je kunt genieten van een strakkere huid.
Wat botox doet is dat het een stof vrijzet die een reeks acties in de spier veroorzaakt. HIerdoor ligt de spier “lam.” Als botox over een langere periode steeds weer lukraak geïnjecteerd wordt, verslapt dit de spieren.. Ook de microstructuur van weefsel verandert en de lineaire structuur van spierweefsel gaat verloren.
De eerste 2 tot 4 uur niet te gaan liggen of diep te bukken. De eerste 24 uur overmatig zweten voorkomen (geen sauna, intensief sporten, zonnebank). De huid alleen te reinigen met milde producten die u normaal gebruikt (niet scrubben).
Dat komt omdat er een extreem giftige stof in botox zit: botulinetoxine. De krant schrijft zelfs dat een gram van deze stof, dat is te vergelijken met een stukje papier of een zoutstengel, genoeg is om meer dan een miljoen mensen te doden.
Mislukt een behandeling met Botox wel eens? Wanneer u zich laat behandelen door een ervaren en gecertificeerde arts die dagelijks bezig is met behandelen zal een behandeling niet mislukken. Het enige wat er kan gebeuren is dat de Botox na 2 weken nog niet optimaal werkt.
Direct na een behandeling met fillers ontstaat er vaak lichte zwelling en roodheid. Dit verdwijnt meestal binnen 24 uur. Bij sommige mensen ontstaan er vervolgens een paar blauwe plekjes. Deze verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen.
Ervaren 'botox mensen' komen gemiddeld eens per zes maanden of soms zelfs maar eens per jaar voor een herhaalbehandeling. Wanneer dit lange termijn effect wordt bereikt verschilt per persoon en is vooraf niet te voorspellen.
Na de behandeling kan er wat na-pijn ontstaan. Dit kan zijn door het prikken in de huid, maar ook zwelling kan voor na-pijn zorgen. Koelen met ijs vermindert niet alleen de zwelling, maar verlicht ook de na-pijn. Een paracetamol of ibuprofen kun je ook innemen.
Hoofdpijn kan optreden na een behandeling met botox in het bovenste derde deel van het gezicht. Hoofdpijn verdwijnt over het algemeen na enkele dagen, alhoewel er gevallen bekent zijn waarbij de hoofdpijn 2 tot 4 weken duurde. Infectie. De kans op een infectie na een injectie met botox is klein.
Hoe werkt het? Botox zorgt op de plaats van injectie voor een tijdelijke ontspanning van de spier en indirect voor minder druk op de zenuw. Dit heeft een direct pijnstillend effect. Tevens remt Botox het vrijkomen van bepaalde stoffen in het zenuwstelsel die een rol spelen bij het waarnemen van pijn.
In 2015 toonden onderzoekers aan de Universiteit van Queensland al aan hoe botox via de zenuwen naar ons centrale zenuwstelsel wordt vervoerd. Daarnaast lieten studies bij ratten zien dat Botox vrij makkelijk in ons brein terecht komt. Dat botox vrij snel in onze hersenen terecht komt is je inmiddels bekend.
Microneedling: verbetert je huid en vermindert fijne lijntjes. Een van de alternatieven voor botox is een combinatiebehandeling om rimpels te verminderen. Deze behandeling bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van microneedling met peeling.
Hoeveel kost een Botox behandeling voor de voorhoofdsrimpels? Een Botox behandeling tegen voorhoofdrimpels kost €200. Mocht u naast uw voorhoofd ook andere zones willen laten behandelen met Botox dan wordt de prijs per zone goedkoper.
Het verplaatsen van de botox
Door de druk op je huid tijdens het aanbrengen van bijvoorbeeld concealer of foundation kan de botox verplaatsen. Zo heb je ineens een opgezwollen wang of hangend ooglid. Dan kun je maar beter even zonder make-up over straat.
Wij raden u af binnen 4 uur na de Botox behandeling te gaan liggen en/of slapen.
Het effect van een botox behandeling houdt gemiddeld 3 tot 5 maanden aan. Wanneer de botox eenmaal zijn werking doet, is er geen middel of mogelijkheid om deze te stoppen. De botox werkt vanzelf uit en daarna werken de behandelde spieren weer zoals voor de behandeling.
Bevroren voorhoofd
Het is een misverstand dat je altijd kunt zien dat iemand Botox of fillers gebruikt. Door Botox beweegt je gezicht onnatuurlijk en van fillers krijg je dikke opgeblazen lippen en wangen. Wie een beetje oplet ziet dat bijna altijd dezelfde voorbeelden worden aangehaald.
Botox volgens de wet
Omdat botox een medicijn is, kan het alleen worden gekocht en worden toegediend door een arts die hiervoor is opgeleid. Een botox behandeling door een erkende arts bij rimpels of overmatig zweten is toegestaan vanaf 18 jaar.
Wanneer de Botox eenmaal in je spieren is gespoten, is er geen manier om het weer te verwijderen. Wel breekt het lichaam zelf de Botox® weer af en de effecten zijn na ongeveer 6 maanden verdwenen.