DAO (di-amine-oxydase) is een enzym dat samen met de enzymen MAO (mono-amini-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en in het bloed.
Eet geen chocolade, kaas, wijn en noten. Vermijd producten waar u allergisch of intolerant voor bent. Vermijd producten die een hoog histamine gehalte hebben, bijvoorbeeld zuurkool. Volg een rotatiedieet, dat wil zeggen: probeer een weekschema te ontwikkelen en eet niet dagelijks hetzelfde.
Voedingssupplementen vullen het ontbrekende enzym aan. Het histamine wordt opnieuw afgebroken. Geschikte medicijnen kunnen acute klachten verlichten. Zo kun je bijvoorbeeld probiotica nemen wanneer je diarree hebt.
Medicijnen zoals Claritin en Zantac zijn beide antihistaminica. Ze blokkeren respectievelijk de H1- en H2-receptoren. Klachten hangen af van waar histamine vrijkomt.
Antihistaminica is een benaming voor een groep geneesmiddelen , waarvan het werkzame deel een remmende werking heeft op de stof histamine en de eosinofiele witte bloedcel. Histamine en eosinofiele witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van allergische ziekteverschijnselen.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Quercetine. 'Quercetine is een antioxidant dat voorkomt in veel soorten fruit en groente zoals appels, bessen, citrusvruchten, rode ui, venkel en koolsoorten', zegt Iwaarde. 'Het zit ook in thee, cacao en noten.
Lareb adviseert: bij allergische aandoeningen cetirizine of loratadine als tijdens de zwangerschap een oraal antihistaminicum nodig is. Ook desloratadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk veilig. bij een gewenst sederend effect, clemastine, hydroxyzine of promethazine (lage dosering).
H1 receptor blokkers remmen het vrijkomen van histamine uit de mestcellen. H1 receptor blokkers worden voornamelijk gebruikt om allergische reacties tegen te gaan, denk bijvoorbeeld aan hooikoorts.
Belangrijke stoffen om aan te vullen bij een histamine-arm dieet zijn bijvoorbeeld ijzer en vitamine A. Het is bij overgevoeligheden altijd goed om je afweersysteem te ondersteunen, bijvoorbeeld met quercetine supplementen van Dr. Mercola, Doctor's Best of Seeking Health.
DAO (di-amine-oxydase) is een enzym dat samen met de enzymen MAO (mono-amini-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en in het bloed.
Het enzym Diamine oxidase (DAO) is bij de meeste mensen aanwezig in de dunne darm. Dit enzym breekt histamine af. Bij de histamine test wordt het histaminegehalte in de darm gemeten na provocatie. Het DAO-gehalte wordt niet bepaald; de hoge histaminewaarden in de ontlasting duiden wel op een DAO-tekort.
Je kunt de zuurkool, augurken of yoghurt dus beter even vermijden. En ook sojasaus en ketjap kun je beter even niet eten! Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn.
Alle soorten wit-, bruin- en volkorenbrood zijn toegestaan, evenals zuurdesem- en roggebrood zonder conserveermiddelen. Eet bij voorkeur bruinbrood. Crackers, knäckebröd e.d. zijn toegestaan als ze geen vanille of ei bevatten. Krenten- en rozijnenbrood bevatten vanille en kunt u beter niet gebruiken.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Na inademing van histamine kunt u enigszins benauwd worden of gaan hoesten. Als u erg benauwd wordt, krijgt u van de analist een medicijn toegediend dat direct uw luchtwegen wijder maakt. De benauwdheid wordt dan snel minder.
Fruit. Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Zuivel. Met name in schimmelkazen, oude kaas, kwark, karnemelk en yoghurt vind je heel veel histamine. Je kunt beter kiezen voor jonge kaas of smeltkaas. Ook melk, slagroom en crème fraîche bevatten niet heel erg veel histamine.
Natuurgeneeskundigen adviseren bij acute klachten vooral het kruid Scutellariae en de bioflavonoïde Quercetine. Scutellariae is een kruid dat de afgifte van histamine remt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stoffen uit dit kruid bovendien de vrijmaking van arachidonzuur uit cellen remmen.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.